Ferrari: Mindenünk megvan a győzelemhez

Ferrari, Alosno, Raikkonen
This handout picture released on January 24, 2014 by the Ferrari press office shows Spanish pilot Fernando Alonso and Finnish pilot Kimi Raikkonen (R) posing with the new Formula One of the team Ferrari, the F14-T presented today. The car with which Fernando Alonso and Kimi Raikkonen will fly the Scuderia Ferrari flag in this year’s Formula 1 World Championship will be called the F14 T. Prancing Horse fans from around the globe chose the name in a ballot that’s run on line from 15 January to January 23 midnight. There was a total of 1,123,741 votes and the winning margin was just 19,104 or 1.7%, after a very close fight with F166 Turbo. The other three names on the list fared less well: third was F14 Scuderia (18.8%), followed by F14 Maranello (12.3%) and F616 (4.8%.) RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FERRARI/ FOTO STUDIO COLOMBO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
James Allison szerint a megbízhatóság fontosabb tényező lesz 2014-ben, mint a motorerő vagy az aerodinamika. Stefano Domenicali reméli, hogy idén eredményesebbek lesznek a fejlesztéseik.

A Ferrari technikai igazgatója, James Allison úgy véli, 2014-ben a megbízhatóság „alapvető” feltétele lesz a világbajnoki címnek. A kasztnit és a motorokat érintő jelentős szabályváltozások miatt ugyanis sokan arra számítanak, hogy az idény elején rengeteg műszaki hibát láthatunk majd, ezért egy megbízható konstrukcióval komoly előnyhöz lehet jutni.

„Ha egyetlen tényezőt kellene kiemelnem, amely véleményem szerint meghatározó lesz a szezonban, nem a motorerőt vagy az aerodinamikai fejlesztéseket mondanám” – nyilatkozta Allison a 2014-es Ferrari leleplezése után. „Úgy gondolom, idén a megbízhatóság lesz alapvető fontosságú.”

A csapatfőnök Stefano Domenicali szerint fontos lesz, hogy idén tartani tudják a lépést a többi élcsapattal a fejlesztések tekintetében. A Ferrari tavaly jó formában kezdte az évet, a nyáron bevetett újításaik azonban nem váltak be, ezért egyre távolabb kerültek a Red Bulltól.

„Hosszú idény lesz. Fontos, hogy egy nagyon megbízható autóval kezdjük az idényt, utána pedig folyamatosan fejleszteni tudjuk – ez tavaly nem sikerült” – mondta, majd hozzátette, hogy a kevés tesztlehetőség miatt a megbízhatóság már az első naptól kezdve fontos lesz. „Úgy gondolom, a tesztelés első napjai mindenki számára komoly kihívást jelentenek majd. Rengeteg elemet kell majd kipróbálnunk és ellenőriznünk.”

Szombaton mutatták be az új Ferrarit - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Foto Studio Colombo

Az istálló elnöke, Luca di Montezemolo úgy véli, Maranellóban „minden hozzávaló megvan” a sikerhez. „Két nagyon erős versenyzőnk van – örülök, hogy Kimi visszatért, hiszen ő az utolsó versenyző, akivel bajnokságot tudtunk nyerni. Fernando mögött négy fantasztikus idény áll, és háromszor is a bajnokság második helyén végzett” – magyarázta. „Itt az idő, hogy végre nyerjünk. Bízom az új technikai igazgatónk, James Allison képességeiben, és a motorrészlegen dolgozó embereink munkájában is.”

A harmadik világbajnoki címére törő Alonso is hasonlóan látja a csapat helyzetét, egyértelműen optimistán várja a szezont. „Semmi nem utal arra, hogy pesszimistának kellene lennem” – mondta. Szerinte a Ferrari jól felkészült a „kiszámíthatatlan” idényre. „Már régóta dolgozunk az új autónkon. Megfelelő technológia áll a rendelkezésünkre, ráadásul nagyon jó szakembereink és létesítményeink vannak. Készen állunk arra, hogy megbirkózzunk az új Forma-1 kihívásaival – ezért is vagyok optimista.”

Alonso szerint a Ferrari sokkal felkészültebb, mint néhány évvel ezelőtt. „2010-ben érkeztem a csapathoz. Akkoriban még voltak olyan területek, ahol gyengébbek voltunk néhány riválisunknál” – mondta többek között a szélcsatornára utalva. „Észrevettük, hogy egyes létesítményeink gyengébbek, mint másoké, de évről évre sikerült javulnunk.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!