Vágólapra másolva!
Azt ígérik, nem lesz még egy olyan döcögős év, mint a tavalyi, amikor Kimi Räikkönen azért hagyta ott őket, mert nem kapta meg tőlük a fizetését. Új szponzori szerződést kötöttek a Saxo Bankkal.

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier immár sokadszor cáfolta, hogy a csapat a jövőjét is veszélyeztető anyagi gondokkal küzd. Bár tavaly végül a konstruktőri 4. helyre szorultak, sokszor ők tűntek a pályát uraló Red Bull legveszélyesebb kihívójának, a helyzetük mégis annyira instabillá vált, hogy Kimi Räikkönen fizetését sem tudták átutalni. A finn ezért el is hagyta őket, és átigazolt a Ferrarihoz, ráadásul a tél folyamán több mérnökük is távozott, amiben jelentős szerepe lehetett a bizonytalanságnak.

Ezért egyre több hír röppent fel arról, hogy a Lotus a fennmaradásáért küzd. Ezt megerősíteni látszott az is, hogy elismerték: az autójuk nem készül el az előszezon első tesztjére, így elveszítik a felkészülési időszak egyharmadát. (Igaz, egyes pletykák szerint ennek az az oka, hogy az E22 innovatív orrkúpját át kellett tervezniük, mert az eredeti változatot illegálisnak minősítette az FIA). A télen ráadásul a menedzsmentet is átszervezték, a vezérigazgató Patrick Louis helyét az egyik résztulajdonoshoz, Andrew Ruhanhoz közel álló Matthew Carter foglalta el.

A csapatfőnök Eric Boullier – akinek a távozásáról szintén spekuláltak a tél folyamán – ugyanakkor azt állította, a Lotus valójában sokkal jobb helyzetben van, mint ahogy beállítják. Szerinte az istálló mostanra eléggé visszanyerte az egyensúlyát ahhoz, hogy az anyagi nehézségei többé ne menjenek úgy a pályán nyújtott teljesítményének rovására, mint 2013-ban.

A Lotus 2014-ben egyelőre csak dobogós helyezésekről álmodik Forrás: Lotus

„A cél egyértelmű: nem lehet még egy olyan évünk, mint a 2013-as" – szögezte le Boullier az Autosportnak. „Hosszú távra szeretnénk biztosítani a csapat stabilitását. A tulajdonosokkal hosszas egyeztetéseken vagyunk túl, sok döntést hoztunk, és az elmúlt hetekben végrehajtottunk átszervezéseket is."

„Szerintem a csapatunk most már jó formában van, rendelkezünk garanciákkal is a működésünkhöz szükséges anyagi feltételeket illetően" – tette hozzá. „Azt hiszem, legalább 2014-re és egy kicsit tovább rendeződött a helyzetünk. Valamelyest megnyugodhatunk, nem kell annyira aggódnunk, úgyhogy koncentrálhatunk a teljesítményünkre."

Boullier ettől függetlenül nyilvánosan nem merte magasra tenni a lécet, és a Romain Grosjean-Pastor Maldonado versenyzőpárossal felálló Lotus 2014-es kilátásairól beszélve lehetséges nagydíjgyőzelmeket sem emlegetett. „Tudom, hogy állunk az autónkkal pillanatnyilag. Idén is küzdeni fogunk, és remélhetőleg a dobogós helyekért is harcba szállhatunk majd néha" – mondta.

A pénzhiányra részben gyógyírt jelentenek a Maldonadót támogató PDVSA dollármilliói, és a Lotus hétfőn bejelentette, hogy szponzori szerződést kötött egy online alapú dán befektetési bankkal is, az eddig főként a kerékpársportban érdekelt Saxo Bankkal.

„Idén garantáltan megvan a költségvetésünk, ami nagy különbséget jelent" – ismerte el Boullier. „Ennek köszönhetően pénzügyileg önállóak leszünk, a tulajdonosi hátterünk lényegesen erősebb az eddiginél, és vannak új szponzoraink is. Gondoskodnunk kell róla, hogy a gazdálkodásunk fenntartható maradjon."

Egy ideig úgy tűnt, a Lotus és a Quantum Motorsports nevű befektető közötti, kezdetben ígéretes tárgyalások végleg zátonyra futottak, s bár ezek komolyságát sokan eleve kétségbe vonták, a csapat azt állítja, valójában még nem zárultak le.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!