Vágólapra másolva!
Egy puccsgyanús húzással elérte, hogy elfoglalhassa Martin Whitmarsh helyét a vezérigazgatói székben. Bár a bokszutcai irányítóközpontba állítólag nem akar visszatérni, nagy a valószínűsége, hogy Whitmarshnak távoznia kell a csapat éléről.

Ron Dennis váratlanul újra kulcspozícióba került a McLarennél, amikor elérte, hogy őt nevezzék ki a cégcsoport vezérigazgatójává a posztot eddig betöltő Martin Whitmarsh helyett. Bár a BBC úgy tudja, nem valószínű, hogy Dennis vissza akar térni a bokszutca falára, Whitmarsh-t – akinek a teljesítményével az istálló mélyrepülése miatt elégedetlen volt, noha annak idején ő nevezte ki – várhatóan le fogja váltani a csapat éléről. A helyét később akár a Mercedestől a tavalyi szezon után távozó Ross Brawn is elfoglalhatja.

Noha már korábban is megpróbálta, egyelőre nem világos, Dennisnek hogyan sikerült visszaszereznie az irányítást a vállalat felett. A tulajdonosokkal, akik eddig inkább Whitmarsht támogatták, ugyanis sok nézeteltérése volt, mert őt hibáztatták az általa igazgatott közúti autókat gyártó ágazat problémáiért. Ennek ellenére csütörtök délután egy 20 perces beszédben ígérte meg a McLaren személyzetének, hogy változások jönnek, és „újra győzni fogunk."

„A többi részvényes engem hatalmazott fel, hogy megírjak egy új, izgalmas fejezetet a McLaren történetében, melyet a pályán és azon kívül nyújtott teljesítményünk javításával fogunk megkezdeni" – közölte Dennis.

Dennis ismét a kezébe veszi az irányítást Forrás: AFP/Mauricio Lima

„A következő hetek során az összes ágazatban alaposan felül akarom vizsgálni a céljainkat annak érdekében, hogy minden meglévő tevékenységünket optimalizáljuk, miközben beazonosítunk olyan új területeket, amelyeken a technológiai hátterünk lehetővé teszi a fejlődést, ha kell, akár további befektetések árán is."

„Februárban ki fogok dolgozni egy új stratégiát a vállalatcsoport számára, és a személyi struktúrát is az eléréséhez legmegfelelőbb módon fogom átalakítani."

A McLarenben Dennisnek – aki 1982 és 2009 között csapatfőnök is volt – 25 százalékos részesedése van, míg 50 százalék a bahreini Mumtalakat Holding, újabb 25 százalék pedig Mansour Ojjeh tulajdona. Ő nemrég tüdőátültetésen esett át, és éppen a napokban jelentették be, hogy emiatt ideiglenesen átadja a helyét az öccsének.

A Vodafone-nal kötött szerződés lejárta óta az egyelőre főszponzorral sem rendelkező McLarenre idén átmeneti év vár, mert 2014-ben még a Mercedes külső partnere marad, mielőtt jövőre ismét az F1-be visszatérő Honda gyári csapata lesz. Dennis hatalomra kerülése hosszabb távon nem feltétlenül kedvez a kilátásaiknak, mert 2015-től vissza akarták szerezni Fernando Alonsót, akinek azonban éppen személyesen vele voltak áthidalhatatlan ellentétei, amikor náluk versenyzett.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!