Vágólapra másolva!
Toto Wolff tudja, a csapat nem engedheti meg magának, hogy 2014-ben a második helynél rosszabbat érjen el a konstruktőri bajnokságban. A győzelmek ellenére tavaly nem hitt a bajnoki címben.

Toto Wolff úgy véli, a Mercedesnek a 2014-es idényben nyomás alatt kell versenyeznie, hiszen a tavalyi eredményeik után mindenki azt várja tőlük, hogy komoly harcot folytassanak a bajnoki címért. A gyári csapatként 2010-ben visszatérő Mercedesnek a 2013-as volt a legsikeresebb szezonja: Lewis Hamilton és Nico Rosberg nevéhez összesen három futamgyőzelem és nyolc pole pozíció fűződik, az istálló pedig a Red Bull mögött másodikként végzett a konstruktőri bajnokságban.

Wolff szerint a csapat „nem engedheti meg magának”, hogy 2014-ben ennél gyengébben teljesítsen. „Ha negyedikként vagy harmadikként végeztünk volna, az emberek azt mondanák, hogy még fejlődésre van szükségünk a bajnoki cím megszerzése előtt” – nyilatkozta az Autosportnak. „Most azonban nagyon magas elvárásoknak kell megfelelnünk, és ezt jól kell kezelnünk. Nem könnyű világbajnokságot nyerni, sőt nagyon is nehéz.”

Az ügyvezető igazgató szerint hiába nyertek több futamot is 2013-ban, a világbajnoki győzelemhez ennél sokkal többre van szükség, „mindent össze kell raknunk.” Úgy gondolja, a Mercedesre még mindig nem lehet úgy tekinteni, mint egy valódi bajnoki esélyesre, de azért nem teljesen borúlátó. Szerinte „pesszimista optimizmussal” kell várniuk a következő szezont.

A Mercedes a vártnál jobban teljesített 2013-ban Forrás: Mercedes

„Az általános tendencia az, hogy pesszimisták vagyunk, hiszen soha nem vehetjük biztosra, hogy meg fog történni” – utalt a bajnoki esélyeikre. „Azonban azzal sem keseríthetjük meg az életünket, hogy túl pesszimisták vagyunk.”

Wolff bízik az embereiben, akik óriási erőfeszítéssel dolgoznak a 2014-es sikerért, de tisztában van vele, hogy a többi istállót is hasonlóan kompetens szakemberek alkotják. Ezért nem tudja megjósolni, milyen esélyekkel indul a Mercedes a többiekhez képest, és amiatt sem bízza el magát, hogy a híresztelések alapján a németek turbómotorja lehet a legerősebb.

Noha a 2013-as idény bizonyos szakaszaiban a Mercedes tűnt a leggyorsabbnak, Wolff elárulta, a csapat soha nem hitt a bajnoki cím megszerzésében. „Nem tudtuk fenntartani a jó eredményeket” – mondta az osztrák. „Voltak csúcspontjaik, amikor nagyon jók voltunk – például Monacóban, ahol egész hétvégén nagyon jól szerepeltünk.”

Wolff szerint a Mercedes kettős győzelmet is arathatott volna Monacóban, „és Silverstone-ra és a Hungaroringre is ugyanez vonatkozik.” A Monacói és a Brit Nagydíjon Rosberg, Magyarországon pedig Hamilton nyerte meg a versenyt. „A srácok kivételes teljesítményt nyújtottak ezeken a versenyeken. Lewis Silverstone-ban is nyert volna a defekt nélkül, és a Hungaroring is az ő futama volt.”

Az igazgató tudja, hogy a többi versenyen nem használták ki maximálisan a lehetőségeiket, de szerinte ez elfogadható, hiszen az istálló még mindig fiatalnak számít. „Arra nem voltunk képesek, hogy összes hétvégén ilyen jó teljesítményt nyújtsunk” – mondta. „De ez rendben van. A csapat folyamatosan fejlődik, és ennek így is kell lennie.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!