Vágólapra másolva!
Az olaszok arra kérték Michael Schumacher szurkolóit, hogy a kómában fekvő német 45. születésnapján jelenjenek meg egy csendes tiszteletadásra a grenoble-i kórház előtt. Egy német orvos szerint Schumacher akár hónapokig kómában maradhat.

Michael Schumacher korábbi csapata, a Ferrari egy csendes tiszteletadást szervezett Grenoble-ban pénteken, a hétszeres világbajnok 45. születésnapján. Az olasz istálló arra kérte a múlt vasárnapi síbalesete után továbbra is kómában fekvő Schumacher szurkolóit, hogy a Ferrari színeit szimbolizáló piros öltözékben jelenjenek meg a franciaországi kórház előtt.

„A Scuderia Ferrari Club szeretné kifejezni a Michael Schumacher iránti támogatását ezekben a nehéz napokban. A születésnapja alkalmából ezért egy csendes, tiszteletteljes eseményt szervezünk, melyet pirosba öltözve a grenoble-i Központi Egyetemi Kórház előtt tartunk meg” – írta a Ferrari egy közleményben.

A Ferrari pénteken a csapat hivatalos honlapján is tisztelgett Schumacher előtt. Legsikeresebb versenyzőjük születésnapján „dupla jókívánságokat” küldenek neki, miközben „élete legfontosabb csatáját vívja.” Az olaszok hangsúlyozták, hogy Schumacherrel rengeteg csodálatos pillanatban volt részük, ezek közül 72 momentumra külön felhívták a figyelmet – ennyi győzelmet aratott a német 1996 és 2006 között a Ferrari színeiben.

Napok óta számos szurkoló virraszt a kórház előtt Forrás: AFP/Jean-Pierre Clatot

A Ferrari a közleményben hozzátette, hogy a csapat összes munkatársa, köztük az elnök Luca di Montezemolo és a csapatfőnök Stefano Domenicali is folyamatosan figyelemmel követi a Schumacherről szóló híreket, és a családdal is tartják a kapcsolatot.

A hamburgi Asklepios kórház idegsebészeti részlegének főnöke, Dr. Uwe Kehler közben elmondta, egy hasonló sérülés esetén általában sokat kell várni, mire valaki felébredhet a kómából. Szerinte nem kizárt, hogy Schumacher még hetekig, sőt hónapokig öntudatlan marad.

„Egy ilyen súlyos trauma után általában két-három hét után lehet felébreszteni a betegeket” – mondta a professzor. „Ezután napokig, vagy akár hetekig is eltarthat, mire ki tudja nyitni a szemét. Sajnos az is lehetséges, hogy a beteget nem lehet rendesen felébreszteni.”

Kehler szerint mindenképpen jó jel, hogy Schumacher állapota stabilizálódott az elmúlt napokban, hiszen az első három-négy nap számít a legkritikusabb időszaknak. „Ha a sérült átvészelte az első néhány napot, egy kicsit mindenki fellélegezhet. A túlélési esélyeiről és a végkimenetelről azonban még ekkor sem lehet biztosat mondani.”

Egy párizsi idegsebész, Philippe Decq szerint az számít nagyon rossz jelnek a felépülés szempontjából, ha Schumacher három héttel a sérülés után sem mutat majd az ébredésre utaló jeleket.

A kórház – csütörtökhöz hasonlóan – egyelőre pénteken sem közölt új információt Schumacherről, amiből arra lehet következtetni, hogy a német állapota változatlan.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!