Schumachert újra megműtötték, javult az állapota

Michael Schumacher
Michael Schumacher a Mercedes GP tesztvezetésén, Valenciában, 2010. február.
Vágólapra másolva!
Az orvosai jobban kézben tartják a helyzetet, mint 24 órával korábban, ám azt továbbra sem merik kijelenteni, hogy a hétszeres világbajnok túl van az életveszélyen. Az állapota még mindig kritikus, de stabil.

Kedd délelőtt reménykeltő hírekkel szolgáltak a Michael Schumachert ápoló orvosok, mert bár továbbra sem jelenthetik ki, hogy a visszavonult Forma-1-es versenyző már nincs életveszélyen, úgy fogalmaztak, hogy az állapotában folyamatos javulást tapasztalnak. A síelés közben súlyos fejsérülést szenvedő Schumacheren hétfőn késő este egy újabb sikeres, kétórás műtétet hajtottak végre, de továbbra is mesterséges kómában tartják.

"Ma reggel újabb vizsgálatokat végeztünk el, melyek azt mutatták, hogy valamelyest javult az állapota" - jelentette ki a grenoble-i kórház szóvivője a sajtótájékoztatón. Az operációt az tette lehetővé, hogy Schumacher szervezete előzőleg meglepően jól reagált a kezelésre. Erre az orvosi stábot sem számított. "Meglepett bennünket a tegnap esti vizsgálat eredménye és a nap közbeni javulás. A vérömleny délelőtt még elég nagy volt, de nap közben visszahúzódott, mi pedig megragadtuk a kínálkozó lehetőséget a műtétre" - közölte Emmanuel Gay professzor.

"Úgy döntöttünk, hogy eltávolítjuk a vérömlenyt a bal oldali agyféltekéről. Minden jel arra utalt, hogy megtehetjük ezt. Úgy határoztunk, hogy a műtét során csökkentjük a koponyaűri nyomást is" - magyarázta. "A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy az agy többi területén vannak még duzzanatok, melyeket folyamatosan szemmel kell tartanunk. Óránként ellenőrizzük őket."

Schumacher állapota határozottan javult. A képre kattintva megtekintheti képgalériánkat a hétszeres bajnok pályafutásáról! Forrás: AFP/Sascha Schuermann

A hétszeres bajnokot továbbra is mesterséges kómában tartják, amíg szükséges, és a testét 34-36 fokra hűtik, hogy csökkentsék az agy vérellátási szükségleteit, mert ez segíti a regenerációt. Egyelőre biztosan nem szállítják máshová, mert jelenleg ez túl veszélyes lenne. Stephan Chabardes idegsebész professzor kijelentette, hogy minél tovább marad stabil Schumacher állapota, a helyzet annál jobb.

Az orvosok többször hangsúlyozták, hogy a közvetlen életveszély még nem múlt el. "Még mindig kritikusnak tartjuk az állapotát. Lehet, hogy holnap ismét válságosra fordul. Nehéz előre jelezni, hogy milyen lesz a folytatás" - mondta a kórház vezető aneszteziológusa, Jean-Francois Payen. Az viszont bizakodásra ad okot, hogy elmondása szerint az orvosok a helyzetet jobban kézben tartják, mint hétfőn.

Ábra a baleset helyszínéről. Az 1-es számmal jelölt helyen esett el Schumacher, innen szálították először a 2-es számmal jelölt közeli kórházba, majd onnan Grenoble-ba. A képre kattintva megtekintheti képgalériánkat a hétszeres bajnok pályafutásáról! Forrás: AFP/Valentina Breschi/Sophie Ramis/Vincent Lefai

Schumacher vasárnap a Francia Alpok méribeli síterepén esett el, amikor a fiával síelt, és két pálya között csúszott át egy sziklás részen, és annak ellenére szenvedett életveszélyes fejsérülést, hogy sisakot viselt. A legújabb hírek szerint egy elesett síelőtársához igyekezett segíteni, amikor egyensúlyát elvesztve beverte a fejét egy sziklába.

A kórház részéről kijelentették, hogy legközelebb akkor adnak hivatalos tájékoztatást Schumacher állapotáról, ha változás történik, és a hallgatás oka nem az, hogy valamilyen információt rejtegetnek, hanem egyszerűen csak sok a teendőjük. Azt is hozzátették, hogy mindegyik páciensüket egyforma ellátásában részesítik, függetlenül attól, hogy ismert személy-e.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!