Vágólapra másolva!
Nem az a kérdés, hogy maradandó károsodása lesz-e a síbalesetet szenvedett Michael Schumachernek, hanem hogy életben marad-e egyáltalán. Ezt mondta az a magyar sebész, aki 2009 nyarán részt vett a szintén súlyos koponyasérülést szenvedett Forma-1-es pilóta, Felipe Massa műtétjében. Veres Róbert szerint ha valaki bukósisakban annyira beveri a fejét, hogy szinte azonnal kómába esik, ott nagyon súlyos agysérülésről beszélhetünk.

Telefonon értük el kedden azt a magyar sebészt, aki 2009 nyarán részt vett a Forma-1-es Magyar Nagydíj időmérőjének második felében súlyos koponyasérülést szenvedett Felipe Massa műtétjében. A versenyzőt az előtte haladó Rubens Barrichello autójának egy levált alkatrésze találta fejbe, a baleset után azonnal az Állami Egészségügyi Központba szállították, és az operációt is ott végezték.

Veres Róbert jelenleg külföldön él, az Origónak azt mondta, Massa sérülése korántsem volt olyan komoly, mint a vasárnap síbalesetet szenvedett Michael Schumacheré. Massa esetében egyértelműen jó jel volt, hogy a balesete után ugyan elveszítette az eszméletét, de a kórházban többször is magához tért. A sebész szerint sokat elárul Schumacher sérüléseinek súlyosságáról, hogy már a baleset után rögtön eszméletét veszítette, és azóta egyszer sem tért magához.

Veres is csak a hírekből tud következtetni Schumacher állapotára, de szerinte a kiszivárgott információk a valós helyzet megismeréséhez kevesek. "Csak találgatni tudok a versenyző állapotáról, de ha valaki - akin védősisak is van - olyan súlyos koponyasérülést szenved, hogy már a kórházba szállítás közben elveszíti az eszméletét, az nagyon súlyos agysérülést feltételez" - mondta az Origónak.

Michael Schumacher feleségével egy 2003-as olaszországi sítúrán. Forrás: AFP

Általánosságban az ilyen koponyasérülésekről azt mondta, hogy ha az első pár napban romlik a beteg állapota, akkor már nem nagyon van visszaút. Veres Róbert szerint azt sem lehet most megítélni, hogy Schumacher tudja-e majd mozgatni a kezét vagy a lábát, mert jelenleg mesterségesen tartják fent ezeket a testfunkcióit. "Egy ilyen állapotban lévő embert még vizsgálni is nagyon nehéz" - tette hozzá a sebész, aki úgy véli: a versenyző esetében nem az a kérdés, hogy marad-e bármilyen károsodása, hanem hogy egyáltalán életben marad-e.

Veres maga is nagy Forma-1-rajongó, Michael Schumacherrel is többször találkozott. Személyes élményei közül azt emelte ki, amikor a kórházban fekvő Massához az elsők között repült Magyarországra Schumacher, aki "nagyon izgult versenytársáért". A sebész úgy emlékszik vissza, hogy a hétszeres világbajnok mindenkivel nagyon kedves és közvetlen volt a kórházban, még közös képeket is készített az ezt kérő nővérekkel.

Michael Schumacher Sao Paolóban 2012 novemberében. Forrás: AFP/David Ebener

Michael Schumacher állapotáról kedden délelőtt tartottak újabb tájékoztatót az orvosai. Ezen azt mondták, hogy a sportoló állapota kritikus, de határozott javulásról számoltak be az elmúlt 24 órában. Miután hétfőn este elég stabilnak látták a helyzetét ahhoz, hogy elvégezzenek rajta néhány újabb vizsgálatot, meglepve tapasztalták, hogy az egyik, reggel még nagy hematóma jelentősen visszahúzódott, ezért a családjával konzultálva 22 órakor végrehajtottak rajta egy második, 2 órás műtétet. Ennek során a bal agyféltekéről távolítottak el egy vérömlenyt. A beavatkozást egyértelműen sikeresnek minősítették.

A vasárnap síbalesetet szenvedett Forma-1-es versenyzőt továbbra is mesterséges kómában tartják, amíg szükséges, és a testét 34-36 fokra hűtik, hogy csökkentsék az agy vérellátási szükségleteit, mert ez segíti a regenerációt. Azt még mindig nem merik kijelenteni, hogy túl van az életveszélyen, az állapotát azonban határozottan jobbnak tartják a grenoble-i kórház orvosai.

Schumacher a Francia-Alpok méribeli síterepén esett el, amikor a fiával síelt, és két pálya között csúszott át egy sziklás részen, és annak ellenére szenvedett életveszélyes fejsérülést, hogy sisakot viselt.