Vágólapra másolva!
Gérard Lopez szerint tiszteletlenség, hogy a sajtó a csapat anyagi gondjain csámcsog, miközben a Lotus sokkal kisebb pénzdíjat kap a riválisainál. Csökkenhet a motivációjuk, ha a túlélésért kell küzdeniük.

A Lotus tulajdonosa, Gérard Lopez úgy érzi, az istálló több tiszteletet érdemel, amiért sokkal kevesebb pénzből gazdálkodva is fel tudja venni a versenyt a többi élcsapattal. A Lotus az elmúlt két évben a 4. helyen végzett a konstruktőri bajnokságban, miközben folyamatosan komoly anyagi problémákkal kellett megküzdeniük. Lopez szerint a pénzügyi nehézségek egyik oka az, hogy a Forma-1 jutalmazási rendszere alapján jóval kevesebb pénzdíjban részesülnek, mint a nagyobb múlttal rendelkező élcsapatok.

"A bajnokság 3. helyéért harcoltunk, de az F1 természetének köszönhetően nem az eredményeinknek megfelelően kezelnek minket, ami az anyagiakat illeti. Ez nem csak ránk, hanem más csapatokra is igaz" - mondta a tulajdonos az Autosportnak. "Ez olyan, mintha a 100 méteres futóversenyt 200 méteres távolságból kellene megkezdenünk."

Räikkönen is az anyagi gondok miatt hagyta el a Lotust Forrás: AFP


Lopez tiszteletlenségnek tartja, hogy a sajtó folyamatosan a csapata anyagi problémáiról ír, miközben a nehézségek ellenére a pályán jól teljesítenek. "Ha én is annyi pénzt kapnék, mint a többi élcsapat, akkor befognám a számat, és nem kommentálnám a híreket. Így viszont kicsit nevetségesnek tartom a helyzetet" - magyarázta. "Olyan istállókat győzünk le, akik sokkal több pénzből gazdálkodhatnak, és sokkal többet is kapnak. Jó lenne, ha kicsit jobban tisztelnének minket - nem is a tulajdonosokra gondolok, hanem a csapatunknál dolgozó emberekre."

Lopez szerint a Lotusnak azért kell befektetőkkel tárgyalnia, mert nem részesülnek elég pénzdíjban, így pedig nehezen maradnának hosszú távon a mezőny első felében. "Sikeresek akarunk lenni a Forma-1-ben. Ha csak a túlélésről van szó, akkor nem biztos, hogy ugyanolyan motivációval tudunk küzdeni" - ismerte el. "Ezért kezdtünk el befektetőkkel tárgyalni. Most miénk az F1 egyik legjobb csapata - ha figyelembe vesszük, hogy ezt mennyi pénzből értük el, akkor arányaiban a legjobbak vagyunk. Szeretnénk, ha ez így maradna."

A Lotus továbbra is tárgyal a Quantum Motorsports nevű befektetőcsoporttal, de véglegesíteni még nem sikerült a megállapodásukat. A csapat valószínűleg ezért igazolta le a venezuelai állami olajvállalat támogatásával érkező Pastor Maldonadót Romain Grosjean csapattársaként.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!