Vágólapra másolva!
A német nem érti, mi értelme van a 2014-ben érvénybe lépő szabályváltozásnak. A Red Bull a dupla pontok ellen szavazott a Stratégiai Munkacsoport gyűlésén.

A csapatok közül elsőként a Red Bull reagált a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által hétfőn nyilvánosságra hozott radikális szabályváltozásra, mely szerint a 2014-es idénytől kezdve megduplázzák az utolsó nagydíjon szerzet pontokat. Ezzel nyilvánvalóan azt szeretnék elérni, hogy a világbajnokság minél tovább nyitott maradjon, de a címvédő Sebastian Vettel szerint egyáltalán nincs szükség a módosításra.

„Képzeljék el, ha a Bundesliga utolsó meccsei hirtelen dupla pontokat érnének” – nyilatkozta a német labdarúgó-bajnokságra utalva, amikor a Sport Bild a szabályváltozásról kérdezte. A négyszeres világbajnok Vettel kétszer, 2011-ben és 2013-ban biztosította be az idényzáró előtt a címét. A 2012-es világbajnokságot viszont elbukta volna Fernando Alonso ellen, ha a duplapontos rendszer lett volna érvényben.

Vettel a 2014-ben érvénybe lépő rendszerrel elbukta volna a tavalyi címet Forrás: AFP/Olivier Morin

„Ez a szabály abszurd, azokat bünteti, akik az egész idényen keresztül keményen dolgoztak” – tette hozzá. „Tiszteletben tartom a Forma-1 hagyományait, ezért nem értem, miért van szükség erre az új szabályra.”

A dupla pontokat érő idényzárót a Forma-1 hat csapatából álló Stratégiai Munkacsoportja és a Formula One Commission szavazta meg a legutóbbi gyűlésén. A többi élcsapathoz hasonlóan így a Red Bullnak is volt beleszólása a történtekbe, de Helmut Marko elárulta, hogy ők nem támogatták a dupla pontok bevezetését. „Mi elleneztük a módosítást” – idézi a Sport Bild az istálló tanácsadóját. „A csapatfőnökünket, Christian Hornert azonban leszavazták.”

Marko elárulta, hogy a Stratégiai Munkacsoport eredetileg még radikálisabb változást akart bevezetni: felvetették, hogy az utolsó négy verseny mindegyikén dupla pontokat kapjanak a csapatok és a versenyzők.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!