Vágólapra másolva!
Jövő kedd és csütörtök között hat csapat vesz részt a bahreini gyakorláson. A többit is meghívták, de anyagi okokból nem lesznek ott.

A Forma-1 Stratégiai Munkacsoportja és a Formula One Commission hétfői ülésén „biztonsági okokból" részlegesen feloldotta a 2013-as tesztkorlátozást, lehetővé téve, hogy a csapatok december 17. és 19. között lebonyolítsanak egy három napos gumitesztet Bahreinben.

Az FIA közleménye szerint az összes csapat kapott meghívót a tesztre, de azt tízből csak hat fogadta el: a Red Bull, a Mercedes, a Ferrari, a McLaren, a Force India és a Toro Rosso. A konstruktőri világbajnokság idei 4. helyezettje, a Lotus anyagi okokból nem vállalta a szereplést. A Pirelli ugyanakkor azt ígérte, a begyűjtött adatokat mindenki meg fogja kapni.

Az évnek ebben a részében az európai időjárási viszonyok nem alkalmasak a tesztelésre. A Pirellinek azonban muszáj adatokat gyűjtenie a 2014-re tervezett gumikról, mielőtt a január végén kezdődő előszezonra véglegesíti a specifikációjukat. Jövőre különösen nehéz dolguk lesz, mert egyelőre senki nem tudja pontosan, hogy a turbómotorok nagy nyomatéka mennyivel fogja jobban terhelni a hátsó gumikat a jelenleginél.

A Pirelli a szezon közben a Ferrarival és a Mercedesszel már lebonyolított egy-egy exkluzív tesztet zárt ajtók mögött, de ebből botrány lett, amikor a többiek tudomást szereztek róla. A Mercedest még meg is büntették, mivel a 2013-as autóját használta, holott ez ellenkezik a szezon közbeni teszttilalommal.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!