Vágólapra másolva!
A háttérben a csapat korábbi főnöke, Ron Dennis állítólag vissza akarja szerezni az irányítást Martin Whitmarshtól, ezért abszolút többséget próbál szerezni a cég tulajdonrészében.

A Sky Sports Forma-1-es műsorának gazdasági szakértője, Mark Kleinman arról számolt be, hogy a McLaren történetének leggyengébb szezonja után a csapat korábbi főnöke, Ron Dennis a háttérben harcot indított hatalmának visszaszerzéséért. A 66 éves Dennis jelenleg az egész McLaren Group elnökeként és a közúti sportkocsikat gyártó McLaren Automotive ügyvezetőjeként dolgozik, míg az F1-es istállót Martin Whitmarsh irányítja, aki egyben a cégcsoport vezérigazgatója is. Az ő pozíciója azonban meggyengült a kudarcok hatására – idén még egy dobogós helyet sem sikerült szerezniük –, és az emiatt felbőszült Dennis most igyekszik fokozni a befolyását.

Ehhez állítólag növelni akarja jelenleg 25 százalékos részesedését a McLaren Groupban. Először régi üzleti partnere, Mansour Ojjeh ugyanekkora részét vásárolná fel, de a hírek szerint pályázik a bahreini Mumtalakat Holding Company maradék 50 százalékára is. Erre azért lenne szüksége, mert a többi tulajdonos az eredmények ellenére nem őt, hanem Whitmarsh-t támogatja az F1-es csapat élén.

Dennis állítólag vissza akar térni a McLaren F1 élére Forrás: McLaren

Dennis feltehetően kínai befektetőket próbálna találni a McLaren Group feletti irányítás megszerzéséhez. Ezen a héten a brit kormány hivatalos küldöttségének tagjaként, David Cameron miniszterelnök oldalán látogatott el a világ legnépesebb államába, ahol kijelentette, hogy „a McLaren globális terveinek szempontjából egyetlen ország sem bír akkora jelentőséggel, mint Kína."

A McLaren szóvivője ugyanakkor tagadta a Sky Sports értesülését, azt állítva, hogy Ojjehnek nem áll szándékában megválni a részesedésétől. „Minden a szokásos kerékvágásban halad" – tette hozzá.

Az ennek ellenére valószínű, hogy az F1-es csapatot 2009 vége óta irányító Whitmarsh pozíciója nem tekinthető stabilnak, és egy újabb gyenge idény végképp sebezhetővé tenné. Érdemes megjegyezni, hogy a főnökváltással csökkennének az istálló esélyei Fernando Alonso visszaszerzésére, akinek 2007-ben leginkább éppen Dennisszel romlott meg a viszonya, s aki Whitmarsh jelenlétében talán hajlandó lenne engedni a Honda hívásának.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!