Vágólapra másolva!
Sajnálja, hogy két versenyre beugorva nem sikerült pontot szereznie a Lotusszal. Nem érezte azt, hogy az idei kevés vezetési lehetőség miatt nincs tökéletes formában, de lehet, hogy mégis így volt.

Nem lett sikertörténet Heikki Kovalainen beugrása a Lotushoz, mert a finn versenyző pont nélkül zárta a bajnokság utolsó két futamát a hátműtéten áteső Kimi Räikkönen helyetteseként. A Forma-1-ben korábban több szezont lehúzó pilóta idén csak néhány pénteki edzésen vezethetett a Caterhamnél, ilyen előzmények után kellett éles bevetésen részt vennie a Lotusnál.

"Csalódás, hogy nem szereztem pontot a csapatnak" - ismerte el az Autosportnak. "Azt hittem, akkor is képes leszek rá, ha nem lesz minden tökéletes. Azonban több hibát vétettem, mint amire számítottam, és el kell ismernem, hogy talán túl nagy fába vágtam a fejszémet, és alábecsültem a kihívást."

A kevés idei vezetési lehetőséget nem érezte akadályozó tényezőnek. "A pénteki és a szombati napok teljesítése után egyáltalán nem éreztem úgy, hogy be lennék rozsdásodva. Az volt a benyomásom, hogy mindent kézben tartok, és úgy vágtam neki mindkét versenynek, hogy előrébb léphetek a rajthelyemről. Semmilyen kétségem sem volt."

"Be kell látnom, hogy talán hiányzott egy kis rutin, és kicsit mégis be voltam rozsdásodva." Kovalainen egyébként a riválisainak kétharmadánál már többször állt rajthoz az F1-ben.

Heikki Kovalainen visszatérése nem sikerült fényesen Forrás: AFP

A vesztét az Egyesült Államokban és Brazíliában is elsősorban a gyenge rajt okozta: Austinban a nyolcadikról a tizenkettedik, Interlagosban a tizenegyedikről a tizenötödik helyre csúszott vissza az első körben.

"Austinban azért volt lassú a reakcióidőm, mert kiestem a rajtprocedúra ritmusából, és még mindig a gombokat nyomogattam, amikor mindenki más már elindult" - mondta. "Ezúttal több időt hagytam magamnak arra, hogy mindent helyesen csináljak, mégsem sikerült mindent megfelelően beállítanom a starthoz." A lassú elrugaszkodást követően már nem tudott harcba szállni a pontokért.

Kovalainen hangsúlyozta, nem az motiválta a két nagydíjon, hogy a teljesítményével kicsikarjon egy versenyzői helyet 2014-re. "Tuti, hogy nem volt a legjobb (a teljesítményem), és ha bizonyítani akartam volna valamit, akkor az nem ment jól. A hozzáállásom azonban nem ilyen volt, és konkrét célokat sem tűztem ki, hogy jobb alkupozícióba kerüljek a tárgyalásokon. Kétlem, hogy azokra kihatott (ez a két verseny)" - nyilatkozta.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!