Vágólapra másolva!
Az Austinban sorozatban nyolcadik futamgyőzelmét arató Sebastian Vettel szerint sokan elfelejtik, mekkora munka áll a Red Bull sikerei mögött. Webber úgy érzi, a pole-ból rajtolva jobb helyen ért volna célba.

Sebastian Vettel az USA Nagydíjon aratott futamgyőzelmével újabb rekordot döntött meg: egy idényen belül még senki nem ért célba zsinórban nyolcszor az első helyen. Bár a futamot végig az irányítása alatt tartó német most is látszólag könnyedén aratott sikert, nem győzte hangsúlyozni, milyen nehéz huzamosabb ideig ilyen magas szintű teljesítményt nyújtania.

„Őszintén szólva magam sem tudom, hogyan csináltam. Lehetetlen bármit is mondani, ez egyszerűen hihetetlen” – nyilatkozta a dobogón, amikor az új rekordjáról kérdezték. „Nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk. Lehet, hogy egy napon az emberek majd a mi időnkről fognak mesélni – arról, hogy csapatként mit vittünk véghez.”

Vettel szerint a siker titka a megbízható autón kívül az, hogy a Red Bull összes alkalmazottja teljes erőbedobással küzd a győzelemért. Szerinte sokan nem értékelik eléggé a csapat munkáját. „Az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy minden egyes hétvége külön kihívást jelent. Egy ilyen hihetetlen sorozatot nagyon nehéz összehozni.”

A négyszeres világbajnok német hozzátette, egyáltalán nem unja a győzelmeket. Igyekszik kiélvezni az idei évet, „hiszen nincs rá garancia, hogy jövőre is mi leszünk a legjobbak.” Vettel bevallotta, az austini elsőségét csak a rajtnál érezte veszélyben. „Fantasztikus volt az autóm. A rajt egy kicsit szoros volt, Romain (Grosjean) jól indult, és nem tudtam, hogy elöl tudok-e maradni” – magyarázta. „Utána viszont végig jó tempónk volt, és tartani tudtam a különbséget.”

Webber a rossz rajthelyének tulajdonította az eredményét Forrás: AFP

A másik Red Bull-lal Mark Webber szokásához híven gyengén rajtolt, Grosjeant és Lewis Hamiltont maga elé engedve a negyedik helyre esett vissza. A britet később egy nagyszerű manőverrel visszaelőzte, de Grosjean ellen nem tudott mit tenni, hiába volt látszólag gyorsabb a verseny utolsó szakaszában. Webber úgy véli, nagyon megnehezítette a dolgát, hogy szombaton egy hiba miatt lecsúszott a pole pozícióról.

„Nagyon fontos volt, hogy ki indulhat az első helyről – a pole-ból valószínűleg jobb helyen tudtam volna célba érni” – mondta arra utalva, hogy austinban a szokásosnál is koszosabbak a páros rajthelyek. „Jobban kellett volna szerepelnem az időmérőn, mert erről a rajthelyről nehéz lett volna jó helyzetbe kerülnöm az első kanyar után. Mindannyian arra törekedtünk, hogy a külső ívre kerüljünk.”

Webber a futam után a szerinte remekül versenyző Grosjeant is megdicsérte. „Nem lehetett egykönnyen megelőzni őt, nagyon tisztán versenyzett. A csapatunk viszont nagyszerű munkát végzett, és örülök, hogy az utolsó amerikai F1-es futamomon a dobogóra állhattam.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!