Vágólapra másolva!
Mansoor Ijaz örült volna, ha a finn még néhány évig a csapatnál marad, de Nico Hülkenberggel is fényesnek látja a Lotus jövőjét. Szerinte nem rajtuk múlt, hogy nem sikerült korábban nyélbe ütniük az üzletet.

Bár a hivatalos bejelentésre továbbra is várni kell, minden jel arra utal, hogy a Lotusnak végre sikerült megegyeznie a Quantum Motorsports nevű befektetői csoporttal, akik a csapat 35 százalékát vásárolják fel. A nehézségekkel küzdő istálló anyagi helyzete így rendeződhet, a hónapokig húzódó tárgyalások miatt azonban a Lotus elvesztette világbajnok versenyzőjét, Kimi Räikkönent. A finn állítása szerint egész évben nem kapott fizetést, és a Quantummal folytatott tárgyalások bizonytalan kimenetele miatt szeptemberben úgy döntött, jövőre a Ferrarinál folytatja a pályafutását.

A Quantum Motorsport vezetője, Mansoor Ijaz nem titkolja, hogy jövőre is szívesen látta volna Räikkönent a csapatnál, ennek ellenére nem bánkódik a késői megállapodás miatt. „Versenyzőként nagyon tisztelem Kimit, és a személyiségét is kifejezetten kedvelem” – nyilatkozta. „De arról nincs szó, hogy bármit is megbántunk volna.”

Räikkönen szeptemberig várt a Lotus pénzügyeinek rendeződésére Forrás: AFP

Ijaz azt állítja, a Quantum semmit nem tehetett volna Räikkönen megtartásának érdekében. „A mai világban sok olyan történés van, amelyet nem tudunk irányítani. Ez is egy ilyen helyzet volt – egyszerűen nem volt lehetséges” – magyarázta. „Mi mindent megtettünk, amit lehetett, de bármit csináltunk, akadályokba ütköztünk. Végül sikerült megegyeznünk, de bizonyos embereknek addigra már más terveik voltak.”

A Quantum már múlt héten közölte a Lotusszal, hogy Räikkönen helyén jövőre Nico Hülkenberget szeretnék látni. Az istálló elsőszámú jelöltje eddig is a német volt, de a Quantum érkezése előtt Pastor Maldonado leigazolása is szóba került, a venezuelai ugyanis komoly szponzori támogatást nyújthatott volna a csapatnak. Ijaz most ismét egyértelművé tette, hogy Hülkenberg szerződtetését preferálja, aki szerinte méltó utódja lehet Räikkönennek.

„Nem fogok sajnálkozni Kimi távozása miatt, hiszen Nico Hülkenberggel egy gyönyörű, fényes jövő várhat ránk” – mondta. „Ugyanakkor azt sem hagyhatom figyelmen kívül, hogy Kimi mit jelentett ennek a csapatnak, és az egész Forma-1-nek.”

„Olyan szenvedéllyel és lelkesedéssel versenyez, amit nagyon kevés versenyzőnél láttam életemben” – mondta Räikkönenről. „Bevállal olyan kockázatokat is, amelyeket rajta kívül kevesen mernének. Hogy szerettük-e volna még egy-két évig a csapatnál látni őt? Persze. De a Ferrarinál is sok sikert kívánunk neki, és már várjuk, hogy jövőre a lehető legjobb versenyen mellette – de egy fokkal magasabban – állhassunk a dobogón.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!