Vágólapra másolva!
A Lotus többségi tulajdonosa a barátjának nevezte Räikkönent, s bár a Ferrarihoz szerződését úgy éli meg, mintha a tékozló fiú elhagyná őket, elmondása szerint a pilóta hiányolni fogja a csapatot. Az Alan Permane-nel történő, trágár szavakkal megspékelt szóváltást a pillanat hevével magyarázza.

Egyesek szerint végleg megromlott a Lotus és Kimi Räikkönen viszonya azután, hogy az Indiai Nagydíjon a csapat mérnöke, Alan Permane rádión trágár szavak kíséretében adott utasítást a versenyzőnek, amire a finn hasonló stílusban válaszolt. Noha felröppent a pletyka, hogy a Ferrarihoz átigazoló Räikkönen már rajthoz sem áll az idényben, és csütörtökön ezért nem jelent meg Abu-Dzabiban, az első edzésre megérkezett a helyszínre.

A Lotus többségi tulajdonosa, Gérard López ugyanakkor a csapat honlapjának adott interjúban "jónak" nevezte az istálló és a versenyző kapcsolatát, és leszögezte, hogy az indiai eset nem befolyásolta negatívan.

"Sokat emlegetik a megjegyzéseket, melyek egy verseny feszült pillanataiban hangzottak el Alan Permane és Kimi között, de ez csupán egyetlen, néhány másodperces párbeszéd volt egy kétéves kapcsolatban. Biztosan nem ezek volt a legszebb másodpercek benne, de el kell fogadni, hogy mindenki szenvedélyesen szereti a versenyzést, és időnként előfordul ilyesmi" - nyilatkozta.

Kimi Räikkönen Forrás: AFP

Nem tagadta, hogy Räikkönen elvesztése olyan neki, "mintha a tékozló fiú elhagyná a csapatot", de felsorolta, hogy a finn milyen értékeket jelentett a csapatnak a két év során.

"Tudtuk, hogy a személyében van egy mércénk. Ez hitet adott a mérnököknek, mert bármilyen fejlesztést raktunk az autóra, biztosak lehettünk benne, hogy abból a maximumot fogja kihozni a pályán" - mondta.

"Kiválóan beilleszkedett a szervezetünkbe is. Az autósport legfelső szintjén vagyunk, a csapat keményen dolgozik, mégsem gondolja nálunk senki, hogy a Forma-1 egy elit klub, ahol ne lehetne szórakozni. Nyugodtan állunk hozzá bizonyos dolgokhoz, de persze nem a teljesítményhez és a fejlesztéshez. Számunkra tökéletes elemet jelentett (Räikkönen) a kirakós játékban, és szerintem tökéletes volt neki a csapat."

"Segített Romain (Grosjeannak) is, hogy jobb versenyző legyen. Ha Romain egy fiatalabb, vagy egy kevésbé tehetséges pilóta oldalán vezetett volna, valószínűleg még mindig nem derült volna ki róla, hogy mennyire jó."

A csapat többségi tulajdonosa a barátjának tekinti Räikkönent, akiről szerinte téves kép alakult ki a közvéleményben. A visszahúzódó, néha kissé mogorva arc valójában egy barátságos srácot takar.

"Sokkal többet beszélek Kimivel, mint ahogy az emberek gondolják, és csak ritkán kerül szóba köztünk a Forma-1" - mondta López. "Az elmúlt két évben szereztem egy barátot a személyében, pedig a Forma-1-ben nehéz barátot találni."

Kimi Räikkönen az Indiai Nagydíjon Forrás: AFP

"Szerintem Kimit gyakran félreértik. Valójában egy nagyon beszédes, barátságos figura, és a rivaldafény egyik átka, hogy az emberek mindig azt látszatot próbálják kelteni, hogy óriási harcok zajlanak" - folytatta. "A jégemberes karakter tulajdonképpen a pályán érvényesül, ahol hideg fejjel gondolkodik."

Räikkönen azért fogadta el a Ferrari ajánlatát, mert a Lotus tartozik neki a fizetésével, és vélhetően a csapat bizonytalan anyagi háttere is közrejátszott a döntésében. López ennek ellenére úgy véli, a Scuderiához visszatérő pilóta nem hagyja el őket könnyű szívvel. "Az alapján, ahogy beszélgettünk, úgy gondolom, hiányozni fog neki a csapat" - mondta.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!