Vágólapra másolva!
A Mercedes versenyzője nem érti, miért kell ilyen szigorúan venni a szabályokat, hiszen nem volt szó veszélyes manőverről. Christian Horner nagyobb rugalmasságot várna a sportfelügyelőktől.

Sebastian Vettel látványos gumiégetéssel ünnepelte negyedik világbajnoki címe megszerzését Indiában: a parc fermé helyett a célegyenes felé vette az irányt, és alaposan megforgatta a Red Bullt, a lelátón őrjöngő tömeg legnagyobb örömére.

A sportfelügyelők természetesen nem nézték jó szemmel az akciót, és megrótták a versenyzőt, a csapatra pedig 25 ezer eurós pénzbüntetést szabtak ki, ami a paddockban többek szerint nevetséges ítélet egy ilyen helyzetben.

„Megbüntették, komolyan? Ez őrület” – csodálkozott az indiai futam után Lewis Hamilton, aki a 2009-es és a 2011-es Brit Nagydíjon maga is hasonló látványossággal szórakoztatta a közönséget. „Pedig a nézők imádták. Senkinek nem esett baja, nem volt veszélyes – láttam a kivetítőn, a szurkolók teljesen megőrültek tőle” – tette hozzá. „Szerintem nagyon menő volt.”

Vettel alaposan megforgatta a Red Bullt Forrás: [AFP]

A Red Bullt irányító Christian Horner szerint nincs baj a szabállyal – miszerint a versenyzőknek a levezető kör végén kötelező visszatérniük a parc fermébe – de kivételes esetekben a józan észnek kellene győznie az előírásokkal szemben.

„Szerintem a sportfelügyelőknek meg kellene engedni, hogy kicsit elnézőbbek legyenek ilyen rendkívüli körülmények esetén” – vélekedett a csapatfőnök, aki szerint az ilyen pillanatok jót tesznek a sportnak, és nem szabad túl komolyan venni őket.

„Néha az életben történnek olyan dolgok, amik nem teljesen felelnek meg a szabályoknak” – fogalmazott. „Amikor egy teniszező kimászik a pályáról, hogy átölelje a szüleit Wimbledonban, vagy amikor egy focista megöleli egy családtagját a tömegben.”

Hornert az sem zavarta, hogy Vettelnek a levezető körben kímélnie kellett volna a motort és a váltót, illetve a lehető legtöbb gumit összegyűjtenie a pályáról. „Ő ezekkel mind szembement, de a csapat szempontjából akkor is helyes, amit tett. Ez a sportnak is jó, és szégyen, hogy büntetést kapott miatta” – tette hozzá.

Akár egy apró fricska is lehet a csapattól, hogy szerdán David Coulthard alaposan megforgatott egy F-1-es Red Bullt a dubai Burj Al Arab tetején lévő helikopterleszállón, 210 méter magasságban.