Vágólapra másolva!
Domenicali azt állítja, már nyoma sincs a kétszeres világbajnok és a csapat közötti nézeteltérésnek. A Ferrari a nyáron érezte, hogy elúszhat a világbajnoki cím.

Stefano Domenicalinak elege van abból, hogy az újságírók még mindig a Fernando Alonso és a Ferrari között fennálló feszültségről faggatják, hiszen szerinte semmilyen probléma nincs közöttük. Alonso a nyár folyamán többször kritizálta az istálló munkáját, amiért a Magyar Nagydíj után a Ferrari elnökétől, Luca di Montezemolo nyilvános fejmosásban részesült.

A nézeteltérések után olyan híresztelések is felröppentek, hogy a spanyol elhagyja az istállót: először az akkor még Mark Webber utódját kereső Red Bull-lal hozták kapcsolatba a nevét, majd a McLaren ismerte el nyíltan, hogy szeretnék megszerezni Alonsót a 2015-ös idényre. Domenicali azonban Indiában megerősítette, hogy minden rendben van a spanyol és a Ferrari között, ezért nem érti, a sajtó miért próbál feszültséget kelteni.

„Nem tudom, hogy maguk árnyékokat szeretnének-e látni a csapat körül, de ideje lenne befejezni ezeket a híreszteléseket – nincs semmi problémánk Fernandóval” – jelentette ki. „Őszintén mondom, hogy én semmi ilyesmit nem látok. Ez az én véleményen, és biztos vagyok benne, hogy Fernando is egyetért velem.”

Alonsónak a 2016-os idény végéig van szerződése a Ferrarival Forrás: Ferrari

Domenicali nem tagadja, hogy Alonso korábban a kelleténél erősebben kritizálta a csapatot, de azt állítja, továbbra is maximális erőbedobással küzdenek a közös sikerekért. A spanyol a 2010-es idény elején a világbajnoki cím reményében csatlakozott az istállóhoz, de ezt eddig nem sikerült elérniük. 2010-ben és 2012-ben az utolsó futamon bukták el a címet Sebastian Vettellel szemben, és Alonsónak most is jó esélye van arra, hogy a bajnokság második helyén végezzen.

„A motivációnk nem változott, még mindig a közös győzelemért hajtunk” – mondta a csapatfőnök. „Erre koncentrálunk, ez a célunk – efelől nincs semmi kétség.”

Noha Vettel csak a múlt hétvégi Indiai Nagydíjon biztosította be matematikailag is a negyedik világbajnoki címét, Domenicali elismerte, hogy a Ferrari már nyáron kezdett lemondani a bajnoki esélyeiről. „Úgy gondolom, két pillanat volt, amikor rádöbbentem, hogy egyre nehezebb helyzetben vagyunk” – magyarázta. „Az egyik július körül volt, amikor láttuk, hogy a fejlesztéseink nem hozták meg a várt előrelépést.”

„A második ilyen pillanat a szezon második felében érkezett el” – folytatta. „Visszagondolva Spára és Monzára, ott még nem voltunk olyan rossz helyzetben – ha elfelejtjük Sebastiant és a Red Bullt. A megváltozott gumikból azonban nem sikerült előnyt kovácsolnunk, miközben mások sokat nyertek vele.”

A csapatfőnök tisztában van vele, hogy idén nem végeztek olyan jó munkát, mint a 2012-es idényben. „Tavaly úgy is megnyerhettük volna a bajnokságot, hogy nem a miénk volt a legjobb autó” – mondta. „Viszont erősek voltunk sok olyan területen, amelyek szintén elengedhetetlenek egy győztes csapat esetében. Idén nem voltunk túl sikeresek az autónk fejlesztése terén, és a gumikkal sem bántunk jól.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!