Vágólapra másolva!
Csak a Lotus tulajdonosain múlik, hogy véglegesítsék a francia szerződését. Boullier attól tart, hogy a Quantum Motorsportsszal folytatott elhúzódó tárgyalások miatt lemaradnak a legjobb versenyzőkről.

Eric Boullier elismerte, a Lotus jövő évi felállását nagyban befolyásolhatja, hogy sikerül-e pontot tenniük a Quantum Motorsports-szal folytatott tárgyalások végére. A Lotus hónapok óta próbál megegyezni a befektetői csoporttal, amely egy kisebbségi tulajdonrész megvásárlásával húzhatná ki a bajból a nehéz anyagi helyzetben lévő istállót. A tárgyalások bizonytalan kimenetele miatt a csapat már elveszítette a Ferrarihoz szerződő Kimi Räikkönent, és Boullier attól tart, hogy újabb áldozatokat kell hozniuk.

A Lotus még egy versenyzőt sem jelentett be hivatalosan a következő idényre, de a csapatfőnök elárulta, Romain Grosjeannal már mindenben sikerült megegyezniük, csak a tulajdonos Genii Capitalnak kell rábólintania a hosszabbításra. „Mindent kipipáltunk, szabad az út előttünk – már alá is írt a következő szezonra” – mondta Boullier honfitársáról, aki az utóbbi időben remek formában versenyez, sorozatban háromszor állhatott fel a dobogóra. „Már csak arra várunk, hogy minél előbb megerősítést kapjunk a Genii-től is.”

Grosjean Indiában elismerte, hogy bár bizakodva várja a tulajdonos döntését, jelenleg „még minden nyitott” a jövőjével kapcsolatban. „Megpróbálják megoldani a pénzügyi gondjaikat, ezért most minden más háttérbe szorul” – nyilatkozta. „Örülök, hogy itt lehetek, de közben nyitott maradok, hiszen nem tudhatom, mit hoz a jövő.”

Grosjean kiérdemelte az új szerződést Forrás: AFP

A francia mindenesetre reméli, most hamarabb döntenek a sorsáról, mint tavaly, amikor a Lotus csak a szezon után hosszabbított vele. „Azt hiszem, tavaly december 16-áig kellett várnom – remélem, idén hamarabb rendeződik az ügy, hiszen vannak terveim a téli szünetre” – mondta. „Jó lenne úgy szabadságra menni, hogy már rendeződött a jövőm, de nem akarok senkit sürgetni.”

A Lotus legfőbb kiszemeltje, Nico Hülkenberg azonban nemrég ultimátumot adott a csapatnak: közölte, hogy október végéig szeretne értesülni a döntésről, mert nem akar lemaradni a többi csapat ajánlatáról. Boullier szerint ezért is nagyon fontos, hogy mielőbb megegyezzenek a befektetői csoporttal. „Napról napra haladunk, de még mindig várakoznunk kell – ez pedig az időzítés szempontjából problémákat okozhat” – ismerte el.

„A Genii Capitalnak kell meghoznia a végső döntést, de már nagyon régóta húzódik ez az ügy” – tette hozzá. „Én legalábbis így látom. Már túl sok ideje tartanak a tárgyalások, nekünk pedig most kell döntenünk.”

Noha Boullier megérti, hogy a Genii a csapat hosszú távú jövőjét szeretné bebiztosítani a befektetői szerződéssel, szerinte kompromisszumokat kell kötniük, ha a lehető legjobb versenyzőkkel szeretnének nekivágni a 2014-es idénynek. „Muszáj megoldást találnunk, különben időhiány vagy egyéb okok miatt lemaradunk a pilótákról. Rövid vagy középtávú döntéseket kell hoznunk, hogy életben tartsuk az üzeletet.”

Amennyiben nem sikerül nyélbe ütniük a befektetői szerződést, a Genii pedig nem tudja finanszírozni Hülkenberg leigazolását, a Lotus a PDVSA által támogatott Pastor Maldonadót szerezheti meg a Williamstől.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!