Vágólapra másolva!
A „különleges körülményekre” hivatkozva a sportfelügyelők a legenyhébb büntetést osztották ki Vettelnek a pörgésért. A Red Bullnak 25 ezer eurót kell befizetnie.

Sebastian Vettel megrovást, a Red Bull pedig 25 ezer eurós büntetést kapott a sportfelügyelőktől, amiért a német az Indiai Nagydíj végén nem hajtott be egyenesen a parc fermébe, hanem autóját a célegyenesben leállítva a közönséggel ünnepelte negyedik világbajnoki címét. A német néhány pörgést is bemutatott az RB9-cel, ami ütközik a szabályokkal, ezért a sportfelügyelők kénytelenek voltak beidézni őt.

Az idei első megrovását begyűjtő Vettel a verseny után elmondta, a zsúfolt lelátókat látva „helyesnek érezte” a közönség szórakoztatását, ezért hagyta figyelmen kívül, amikor a versenymérnöke közvetlenül a parc fermébe hívta. „A verseny előtt nem terveztem el a pörgést, egyszerűen csak ífy alakult” – mondta. „Rocky (Guillaume Roquelin versenymérnök) azt kérte tőlem, hogy a szokásos procedúrát hajtsam végre a verseny után, de én úgy gondoltam, ezúttal nem így teszek.”

Vettel gumifüstöléssel ünnepelte a bajnoki címet Forrás: AFP

„A versenyző a futam után nem hajtott egyenesen a parc fermébe, ahogy azt az FIA Sportszabályzata a 43.3-as cikkelyében előírja” – állt a sportfelügyelők közleményében. „A különleges körülményeket figyelembe véve azonban elfogadtuk a versenyző magyarázatát.”

A Red Bull azért kapta a pénzbüntetést, mert nem elég nyomatékosan utasították Vettelt arra, hogy a leintés után azonnal hajtson be a bokszutcába.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!