Vágólapra másolva!
Az állami olajvállalat által támogatott venezuelai nem aggódik, szerinte jövőre is biztos helye lesz a Forma-1-ben. Örül, hogy kivizsgálják az ügyet.

Pastor Maldonado biztos benne, hogy a venezuelai autóversenyzőket is érintő korrupciós botrány nem fogja negatívan befolyásolni a Forma-1-es karrierjét, hiszen állítása szerint ő soha nem keveredett kétes ügyekbe.

A venezuelai kormány a közelmúltban indított vizsgálatot azon autóversenyzők ügyében, akik jelentős állami támogatást kaptak a pályafutásukhoz. A versenyzők a nemzeti valuta, a bolivar helyett a világkereskedelemben is használható dollárban kapják meg a támogatást, a gyanú szerint azonban legalább egy pilóta további összegekhez jutott azzal, hogy a feketepiacon a hivatalos ár többszöröséért adta tovább a pénzt.

„Ez nem érint engem, hiszem soha nem kaptam pénzt a venezuelai államtól vagy a kormánytól” – nyilatkozta az Autosportnak Maldonado, akit a nemzeti olajvállalat, a PDVSA támogat. „Valójában az történt, hogy a versenyzők nem ingyen kapják ezt a pénzt – fizetniük kell érte, hiszen valutaváltásról van szó.”

Maldonado biztosnak érzi az F1-es helyét Forrás: Williams

„Venezuelában indítottak egy programot a sportolók számára, amely lehetővé teszi, hogy alacsonyabb áron válthassanak pénzt” – magyarázta. „Úgy hallottam, hogy néhányan – köztük versenyzők is – kedvezőbb áron váltották át a pénzüket, majd továbbadták azt.”

Maldonadót „elszomorítja” az eset, amely szerinte komoly problémákat okozhat a feltörekvő fiatal versenyzőket. „Pár évvel ezelőtt még haldoklott ez a sportág – nagyon keményen dolgoztam azért, hogy újra fellendítsem, és népszerűvé tegyem Dél-Amerikában” – mondta a tavalyi Spanyol Nagydíj győztese. „Őszintén remélem, hogy ez a probléma nem érinti a legfiatalabb generációt – nekik tényleg pénzre van szükségük ahhoz, hogy Venezuela határain kívül is versenyezzenek.”

Maldonado amiatt nem aggódik, hogy a botrány befolyásolhatja a Williamset támogató PDVSA F1-es programját. Állítása szerint ő az egyetlen versenyző, akit ténylegesen az olajvállalat támogat, hiába jelenik meg a cég logója több másik autón is. Maldonado egyébként kifejezetten örül annak, hogy a kormány vizsgálatot indított, hiszen így bebizonyosodhat az ügyben nem érintett versenyzők ártatlansága.

A Williamsnél 2011 óta versenyző venezuelainak a 2014-es idényre is szerződése van a csapattal, de elképzelhetőnek tartja, hogy munkahelyet vált - bár abban nem kételkedik, hogy jövőre is az F1-ben marad. Az utóbbi hetekben egyre többen emlegették a nevét a Lotusszal kapcsolatban.

„Mindenhonnan különféle pletykákat hallok” – mondta. „A következő idényre is szerződésem van a csapattal, de soha nem tudhatjuk, mi fog történni. Még nem hoztam meg a döntésemet – a következő néhány verseny során minden kiderül.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!