Vágólapra másolva!
Jonathan Neale szerint a Daniil Kvyathoz hasonló újoncoknak kivételes képességekkel kell rendelkezniük, ha boldogulni akarnak a szabályváltozásokkal tarkított 2014-es idényben.

A McLaren ügyvezető igazgatója, Jonathan Neale úgy véli, 2014-ben a szokásosnál is nehezebb dolguk lesz a Forma-1-ben debütáló újoncoknak. Az autókat érintő jelentős szabályváltozások miatt várhatóan a csapatok is útkereséssel és folyamatos kísérletezéssel fogják tölteni az első versenyeket, a bizonytalan helyzet pedig nem kedvez a tapasztalatlan fiataloknak. Különösen, ha olyan nagy ugrásra készülnek, mint a Toro Rossónál helyet kapó Daniil Kvyat, aki sem a GP2-ben, sem a Formula Renault 3.5-ben nem próbálta ki magát, hanem közvetlenül az alacsonyabb szintű GP3-ból és Forma-3-ból érkezik az F1-be.

„Ez óriási lépés” – jelentette ki Neale egy telefonos sajtókonferencián, amikor Kvyat F1-es szerződéséről kérdezték. „Főleg azt figyelembe véve, hogy jövőre mennyit változik a technika az ideihez képest.”

A 19 éves Kvyat jövőre debütálhat a Toro Rossónál Forrás: Red Bull

Neale úgy gondolja, a csapatok a saját dolgukat nehezítik meg azzal, ha jövőre egy ennyire tapasztalatlan versenyzővel is foglalkozniuk kell. „Mi is keményen dolgozunk azon, hogy minél hatékonyabb működésre bírjuk az új csomagunkat – az aerodinamika és a motor is nagy kihívást állít elénk. Anélkül is elég nehéz dolgunk van, hogy egy fiatal versenyzőt be kellene dobnunk a mélyvízbe.”

Neale szerint a sportág történelme során csak a „kivételes” képességű versenyzőknek sikerült hasonló körülmények között megvetniük a lábukat a Forma-1-ben, amely alapvetően egy „nagyon feszült, könyörtelen környezet.” Ettől függetlenül szeretné, ha jövőre a McLaren által támogatott fiatal pilótáknak, Kevin Magnussennek és Stoffel Vandoorne-nak is helyet találnának a mezőnyben. A két fiatal idén a WSR 3.5-ös kategóriájában versenyzett, a bajnokság első és második helyén végeztek.

„Szükségünk van új, fiatal versenyzőkre. Szerintem a szezon közbeni tesztek visszatérése segíteni fog ebben” – mondta Neale. „Kevin Magnussenben és Stoffel Vandoorne-ban izgalmas lehetőségeket látunk a jövőre nézve: a következő két-három évben esedékes felállásunkban is szerepet kaphatnak.”

Noha Neale is megerősítette, hogy az istálló a jövőben mindenképpen számolna a két fiatallal, Martin Whitmarsh a múlt héten tagadta, hogy már 2014-ben lehetőséget adnak valamelyiküknek a McLarennél.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!