Vágólapra másolva!
A Lotusnak opciója van rá. Ha az új befektető, a Quantum aláírja végre a csapattal kötött szerződését, ami a napokban várható, Grosjean sorsa azonnal tisztázódik, és valószínűleg bejelentik Hülkenberg igazolását is.

A Lotusnál elismerik, hogy hivatalosan még nem hosszabbították meg Romain Grosjean szerződését 2014-re, de azt mondják, ez csupán formalitás. „Először szükségem van az igazgatótanács írásos engedélyére, aztán majd meglátjuk" – mondta a csapat főnöke, Eric Boullier. „Romainnek már van szerződése velünk, csak nem fix – a Lotus dönthet arról, hogy él-e a rá vonatkozó opciós jogával. Ennek néhány napon belül tisztázódnia kell."

Az istálló arra vár, hogy befektetője, a Quantum Motorsports aláírja azt a szerződést, amellyel 35 százalékos tulajdonrészt vásárol a Lotusban. Amíg ez nem történik meg, a csapat menedzsmentje nem lehet pontosan tisztában az anyagi lehetőségeivel, ezért nem tudhatja azt sem, hogy lesz-e szüksége fizetős versenyzőkre.

Ha úgy alakul, hogy igen, a német Auto Motor und Sport és a brazil O Estado de S. Paulo értesülései szerint képbe kerül Pastor Maldonado is, akinek a viszonya az utóbbi időben megromlott a története leggyengébb idényét produkáló Williamsszel. A venezuelai versenyző menedzsere, Nicolas Todt azért is örülne, ha Maldonado átszerződne a Lotushoz, mert akkor a Williamsnél felszabaduló helyre megpróbálhatná elhelyezni másik védencét, a Ferraritól menesztett Felipe Massát.

Grosjean az utóbbi időben látványosan fejlődött Forrás: AFP

Maldonado érkezése azonban valószínűleg nem Grosjeanra, hanem Nico Hülkenbergre jelentene veszélyt. Ha a Lotusnak sikerül nyélbe ütnie a megállapodását a Quantummal, szinte biztosan a gyorsabbnak tartott németnek szavaznának bizalmat – bár Maldonado ellenkező esetben sem érezhetné nyeregben magát, mert szponzorát, az F1-be évente 35 millió eurót pumpáló PDVSA-t még két évig a Williamshez köti a szerződése.

Grosjean korábban sokat hibázott, de Boullier azt mondta, mostanra sikerült meggyőznie a csapatot arról, hogy összeszedte magát. Szuzukai teljesítményével különösen sokat használt az ügyének. „Romain folyamatosan fejlődik, egyre nagyobb az önbizalma" – ismerte el a Lotus vezető versenymérnöke, Alan Permane. „Már hisz magában annyira, hogy tudja, képes elvégezni a munkáját, és a Japán Nagydíj jót tett neki."

„Vezetni a versenyt, és elhúzni a Red Bulloktól, felvéve velük a harcot, ragyogó teljesítmény volt, főleg, ha meggondoljuk, hogy a 4. helyezett már fél perccel le volt maradva tőlük."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!