Vágólapra másolva!
A csapatfőnök nem hiszi, hogy a távozása esetén eredményesebb lenne a Ferrari. Szerinte Alonso legsikeresebb évei még csak most következnek.

A Ferrari legutóbb 2007-ben, Kimi Räikkönennel tudott egyéni világbajnoki címet nyerni, az istálló eredményeivel egyre elégedetlenebb olasz és spanyol sajtó pedig évek óta keresi a sikertelenség okait. Mivel a Ferrari azóta nem tudott bajnok lenni, mióta az előző csapatfőnök, Jean Todt 2007 végén elhagyta az istállót, sokan az utódját, Stefano Domenicalit tartják a problémák forrásának.

Az olasz szakember azonban a spanyol AS-nek adott interjújában kijelentette, nem rajta múlnak a Ferrari sikerei. „Akkor sem válnánk egyik napról a másikra győztes istállóvá, ha engem leváltanának” – mondta Domenicali, aki több mint húsz éve áll a Ferrari alkalmazásában. „A főnököm persze megteheti ezt, de ebben az esetben is örökké hálás lennék a Ferrarinak.”

Domenicali úgy gondolja, teljesen más lenne a megítélése, ha a 2010-es és 2012-es idény szerencsésebben alakul a Ferrari számára. Fernando Alonso mindkét évben izgalmas küzdelemben, az utolsó futamon bukta el a világbajnoki címet. „Ha nyertünk volna 2012-ben, úgy beszélnének Domenicaliról, mint egy fenoménről – azt mondanák, hogy nagyon jól végzem a munkámat” – magyarázta Domenicali, aki szerint idén a rosszul sikerült fejlesztések jelentették a legnagyobb problémát.

Domanicali biztos benne, hogy a Ferrari még sokszor ünnepelhet Alonsóval Forrás: Ferrari

A Ferrari formájával a jelek szerint Fernando Alonso is elégedetlen, a spanyol idén többször is nyíltan kritizálta a csapat munkáját, ami természetesen elindította a távozásával kapcsolatos híreszteléseket. Bár még évekig szerződés köti az olaszokhoz, idén a Red Bull-lal is kapcsolatba hozták a nevét, és a McLaren is szemet vetett rá. Alonso viszont többször kijelentette, hogy esze ágában sincs idő előtt elhagyni a csapatot. Domenicali szerint ezt jól is teszi, hiszen a legnagyobb sikerek még csak most várnak rá a Ferrarinál.

„Mi latinok nagyon türelmetlenek vagyunk” – mondta, majd rámutatott, hogy a Ferrari 2000-ben is sokévnyi sikertelenség után kezdte meg a győzelmi sorozatát. „Már 1993-ban, sőt előtte is a Ferrarinál dolgoztam. Michael Schumacher 1996-ban érkezett a csapathoz, de végül csak 2000-ben tudott bajnok lenni.”

Domenicali szerint reális esély van arra, hogy Schumacherhez hasonlóan Alonso is az ötödik ferraris idényében szerezze meg első címét a csapattal. „100 százalékig biztos vagyok benne, hogy jövőre a világbajnokságért fogunk küzdeni.”

A csapatfőnök egyébként sem kudarcként fogja fel Alonso és a Ferrari eddigi közös történetét. „Más szemszögből kell megvizsgálnunk az eredményeket” – mondta. „Fernando eddig két bajnoki címet vesztett el az utolsó futamon. De ha megnyerte volna ezeket, akkor egy csodálatos, fantasztikus történetről beszélnénk. Racionálisan kell megvizsgálnunk a történteket.”

Domenicali szerint az Alonso távozásával kapcsolatos spekulációknak nincs valóságalapjuk. „Fernandónak és a Ferrarinak együtt kell maradnia – közösen kell szembenéznünk a kihívásokkal” – szögezte le. „Ő is mindig ugyanezt mondta, tehát nem tudom, miért jelennek meg az ellenkezőjéről szóló híresztelések.”

„Normális, hogy más csapatok is szeretnék őt megszerezni, de Alonso már elmondta erről a véleményét. Ha valaki mást állít, akkor nem ad hitelt Alonso szavainak” – folytatta. „Mi csak annyit tudunk mondani, hogy nyerni szeretnénk Fernandóval, és még három évig szerződésünk van vele.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!