Vágólapra másolva!
A Japán Nagydíj szombat napján a szabadedzésen és az időmérőn is KERS-problémával küzdött, de szerinte nem ezért kapott ki Mark Webbertől. Az ausztrál örül, hogy szépen búcsúzhat Szuzukától.

Mark Webbernek a szezon 15. nagydíján, Japánban sikerült idén először legyőznie Sebastian Vettelt az időmérőn, a Q3-ban futott köridőit ráadásul senki nem tudta felülmúlni. Az idény végén visszavonuló ausztrál leginkább azért örül első 2013-as pole-jának, mert így szépen búcsúzhat egyik kedvenc pályájától, Szuzukától.

„Soha nem fogom elfelejteni a mai első szektoromat – az volt a nap csúcspontja, hiszen versenyzőkért mindig az ilyen pillanatokért hajtunk” – nyilatkozta a Vettelt 174 ezreddel megelőző Webber, aki úgy érzi, a holnapi versenyen is képes lesz a győzelemre. Szerinte a Red Bull nem próbálja majd csapatutasítást alkalmazva Vettelt behozni az első helyen. „Mindketten saját magunkért fogunk versenyezni. Ha Sebastian Fernando (Alonso) előtt végez, az neki és a csapatnak is jó eredmény lesz.”

Mark Webber először indulhat az élről Szuzukában Forrás: Red Bull

Vettel a délelőtti szabadedzésen értékes időt veszített egy KERS-hiba miatt, az eszköz ráadásul az első Q3-as mért körében is rakoncátlankodott. Bár Webber elismerte, hogy ilyen körülmények között kicsit „üresnek” érzi a pole pozícióját, hangsúlyozta, hogy korábban ő is többször pórul járt. „El kell fogadni, ha ilyesmi történik az emberrel” – mondta. „Korábban nekem is hasonlóan fegyvertelenül kellett kvalifikálnom.”

A német nem is próbálta a hibásan működő KERS-re fogni a második helyét, szerinte ezen az időmérőn amúgy sem tudta volna megverni Webbert. „Nem hiszem, hogy a délelőtti problémák miatt nem találtam a ritmust, hiszen már rengeteg kört teljesítettem ezen a pályán” – ismerte el. „Amúgy sem szeretem, ha valaki kifogásokat keres. Gratulálok Marknak, nagyszerű kört futott.”

Vettel az első Q3-as körében hibázott is, a Spoon kanyarban túl szélesen fordult. „Azt hiszem, ma mindannyian nagyon keményen hajtottunk, a határokat feszegettük. A széllökések miatt pedig a szokásosnál könnyebb volt ma hibázni” – vélekedett. „A lényeg, hogy a pályán tudtam tartani az autómat, a második körömben pedig kicsit óvatosabban vezettem.

Vettel szerint a Red Bull autója „fenomenális” volt szombaton, ezért nyilvánvalóan a győzelemre törnek vasárnap is. „Különösen az első szektorban voltunk nagyon gyorsak. Csak utólag jöttem rá, milyen fantasztikusak voltunk azon a szakaszon – ritkák az olyan napok, amikor ennyire jónak érezzük az autónkat.

A német holnap bebiztosíthatja a világbajnoki címét, ha megnyeri a versenyt, Fernando Alonso pedig nem végez a 9. helynél előrébb. A Ferrari spanyol pilótája csak a 8. helyre tudott kvalifikálni.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!