Vágólapra másolva!
60 ezer eurót kell befizetniük, amiért Pastor Maldonado bal hátsó kereke meglazult, és leesett a Japán Nagydíj első szabadedzésén. Sergio Pérez kasztniját ki kell cserélni.

Szokatlanul nagy összegű, 60 ezer eurós büntetéssel sújtotta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Williamset, amiért nem rögzítették megfelelően Pastor Maldonado bal hátsó kerekét a Japán Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén.

A venezuelainak fél órával a gyakorlás vége előtt kellett leparkolnia az autóját, miután a harmadik gyors körében meglazult, majd egy megpördülés közben le is repült a bal hátsó kereke. Maldonado a rádión keresztül közölte a csapatával, hogy már korábban is lazának érezte a kereket.

A hasonló esetek nem csak a versenyzőkre, hanem a pálya körül dolgozó többi emberre is veszélyt jelentenek. A júliusi Német Nagydíjon Mark Webber bokszkiállásánál történt hasonló incidens, az elszabaduló kerék el is talált egy operatőrt, aki kulcscsonttörést szenvedett. Az FIA ezután szigorította a kerekek rögzítésére vonatkozó szabályokat, amelyeket a Williamsnek most nem sikerült betartania. A Sportszabályzat 23.12-es cikkelyét szegték meg, amivel „komoly veszélyhelyzetet” teremtettek. A Williams megígérte az FIA-nak, hogy kiviszgálja az esetet, és mindent megtesz azért, hogy a jövőben ne történhessen hasonló hiba.

Pastor Maldonado autóját szállítják el Forrás: AFP

A Japán Nagydíj első napján nem csak Maldonado járt pórul, több versenyző is a gumifalban kötött ki. A legnagyobb bukást Sergio Pérez szenvedte el, aki délután a Spoon kanyarban vesztette el az uralmát a McLaren felett, és a gumifalban kötött ki. Neki nem esett baja, de az autója olyannyira megsérült, hogy holnap új kasztnit kell használnia. „A kanyar bejáratánál az egyik kerekem érintette a műfüvet, és elvesztettem az autóm hátulját” – magyarázta Pérez. „Itt nincs sok hely, tehát egyenesen nekicsapódtam a falnak.”

Pérez rosszabbkor talán nem is hibázhatott volna, a McLaren szóvivője, Jonathan Neale ugyanis pont az első edzés közben árulta el a BBC-nek, hogy a mexikói sorsa még kérdéses a csapatnál.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!