Vágólapra másolva!
Elismeri, hogy kizárólag azért pártolt át a Ferrarihoz, mert az előző csapatától nem kapta meg rendesen a fizetését. Nem tart attól, hogy Alonsóval problémás lesz a viszonya. A Lotus nem érzi csapásnak a távozását.

Kimi Räikkönen a Szingapúri Nagydíj előestéjén először beszélve a döntéséről elismerte, hogy kizárólag a pénz miatt hagyta el a Lotust a Ferrari kedvéért. „Az okaim teljes egészében pénzügyi jellegűek voltak, konkrétan az, hogy nem kaptam meg a fizetésemet. Kár érte” – mondta.

Az Autosport úgy tudja, a Lotus nem a finn versenyző alapbérével, hanem a teljesítményarányos bónuszával maradt el. A kérdésre, hogy a csapat mivel akadályozhatta volna meg a távozását, Räikkönen azt felelte: „Sok mindennel, és biztos vagyok benne, hogy ezeket ők is ismerik. Nehéz megítélni, hogy mi történt volna, ha megteszik a szükséges lépéseket, de a döntésemmel nagyon elégedett vagyok.”

Bár sokan attól tartanak, hogy a Ferrarinál el fog mérgesedni a helyzet a két világbajnok, Räikkönen és Fernando Alonso között, ő maga nem tart ettől. „Nem látok rá okot, amiért ne működhetne” – mondta az egyenrangú párosításról. „Mindketten elég idősek vagyunk ahhoz, hogy tudjuk, mi a dolgunk, és a csapat igyekezni fog, hogy ha mégis felmerül valamilyen probléma, azt alaposan átbeszélhessük.”

Räikkönen az elmaradt fizetés miatt szakított a Lotusszal Forrás: AFP

„Már nem vagyunk húszévesek. Persze lehet, hogy rosszul látom. Ezt majd az idő dönti el, de meglehetősen biztos vagyok benne, hogy minden rendben lesz. A pályán keményen fogunk küzdeni, ez nem is kérdés, és néha történhet ez-az, de összességében nem lesz baj.”

Räikkönen 2007 és 2009 között már versenyzett a Ferrarinál, és úgy érzi, könnyen vissza tud majd illeszkedni az istállóhoz, ahonnan annak idején érvényes szerződése ellenére menesztették. „Ismerem a csapatot, ismerem ott az embereket, még ha azóta nyilván érkeztek újak is, sokan pedig távoztak” – mutatott rá. „Nem hiszem, hogy nehéz lesz újra jól szerepelni ott. Az autó más lesz, 2014-gyel kapcsolatban ez a legfőbb nehézség. Aki a legjobbat építi, az hozhatja majd ki belőle a legtöbbet.”

Räikkönenről úgy hírlik, hogy nem foglalkozik sokat a versenyzés technikai oldalával, ami az új szabályok között megbosszulhatja magát, szerinte azonban a közvélemény szemében róla kialakult kép nem felel meg a valóságnak. „Mindenfélét beszélnek, pedig azt hiszem, a (Lotusnál) is elég messzire jutottunk ahhoz képest, hogy honnan indultunk” – mondta. „Nem látok rá okot, hogy miért ne építhetnénk jó autót jövőre is, aztán miért ne fejleszthetnénk tovább együtt.”

A Lotust irányító Eric Boullier azt állította, nem keseregnek Räikkönen elvesztése miatt, hanem inkább arra koncentrálnak, hogy mit értek el közösen. „Boldog vagyok, hogy két évvel ezelőtt vállaltuk a kockázatot Kimivel, eddig tartottak a mézesheteink” – jelentette ki. „Most átigazol a Ferrarihoz. Ilyen az élet. A Lotus F1 és Kimi kombinációja a népszerűségünk és a pályán nyújtott teljesítményünk szempontjából is jól működött.”

„Ami történt, bizonyos értelemben csalódás, de nem csapás. Lapozzunk, és kezdjünk egy új történetet!”

Boullier elismerte, hogy Felipe Massa és Nico Hülkenberg szerepel a Lotus jelöltjei között, ugyanakkor hozzátette, hogy „a lista sokkal hosszabb”, és szerepelnek rajta ”mókás nevek is meglepő csapatoktól.” Hangsúlyozta továbbá, hogy nem fizetős versenyzőt keresnek Räikkönen helyett.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!