Vágólapra másolva!
A német szerint egyszer túl szigorú, máskor túl enyhe szankciókat osztanak ki a sportfelügyelők. Úgy gondolja, a kevés intelligenciával rendelkező versenyzők miatt van szükség egyértelmű szabályokra.

Adrian Sutil úgy véli, a sportfelügyelőknek sokkal következetesebb döntéseket kell hozniuk a futamhétvégéken történt incidensek elbírálásakor, az utóbbi időben ugyanis többször „nevetséges” ítéletek születettek.

Sutil elsősorban azt kifogásolja, hogy a sportfelügyelők gyakran nem mérlegelik az elkövetett vétség súlyát. Ő a monzai időmérő után azért kapott háromhelyes rajtbüntetést, mert feltartotta Lewis Hamiltont, aki később elismerte, hogy valószínűleg amúgy sem jutott volna tovább a Q2-ből. A német elárulta, csak azért fogadta el a büntetését, mert azt reméli, hogy a jövőben a többi versenyző esetében is ezt a mércét alkalmazzák.

„Szerintem csak példát akartak statuálni – most majd mondhatják, hogy ’következetesen osztjuk ki a büntetéseket’” – nyilatkozta az Autosportnak. „Remélem, a következő futamon és az összes többin is egyértelmű lesz, hogy milyen szankció jár hasonló incidensekért.”

Sutilt Monzában büntették Hamilton feltartásáért Forrás: Force India

„Spában velem is előfordult, hogy feltartottak, ráadásul három autó is volt előttem, de persze nem kaptak büntetést. Még csak nem is vizsgálták őket” – folytatta. „Most rajtam volt a sor, és el is fogadom a sportfelügyelők döntését – de csak akkor, ha jó úton haladunk afelé, hogy ezentúl minden versenyen kiosszák ezt a büntetést.”

A német szerint az összes versenyző hasonló véleményen van, gyakran a többiek sem értik, mi alapján kerülnek kiosztásra a büntetések. Sutil néha egyenesen „viccnek” tartja a sportfelügyelők döntését. A Belga Nagydíjon például Pastor Maldonadót áthajtásos büntetéssel sújtották, miután mindkét Force Indiával ütközött – Paul di Restának fel kellett adnia a futamot, a venezuelainak pedig az incidens után már esélye sem volt a pontszerzésre.

„Lényegében véget is ért a versenye, erre milyen büntetést kap? Át kell hajtania a bokszutcán. Megérdemelte volna, hogy hátrébb sorolják a rajtrácson” – jelentette ki Sutil. Szerinte azért van szükség arra, hogy a sportfelügyelők egyértelmű szabályokat állítsanak fel, mert nem minden pilóta képes önállóan mérlegelni az egyes helyzeteket.

„Az a probléma, hogy egyes versenyzők egy kicsit ostobák. Nem elég intelligensek, ezért miattuk szükségünk van ezekre a szabályokra” – mondta.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!