Vágólapra másolva!
Szinte biztos, hogy a második hungaroringi WSR futamon diadalmaskodó Antonio Félix da Costa lesz Daniel Ricciardo utódja a Toro Rossónál, de ő még az idei szezonjával foglalkozik inkább. A 18 éves orosz, Szergej Szirotkin is úgy érzi, felkészülten debütálhat az F1-ben.

Mivel Daniel Ricciardo 2014-ben már a visszavonuló Mark Webber helyén, a Red Bullnál fog versenyezni, a Toro Rossónál felszabadul egy hely a következő szezonra. Bár hivatalosan még nem jelentették be, szinte biztosra vehető, hogy Jean-Eric Vergne újabb egy évre lehetőséget kap a Red Bull fiókcsapatánál, a csapattársa pedig minden bizonnyal a World Series by Renault (WSR) 3.5-ös kategóriájában vitézkedő Antonio Félix da Costa lesz.

A Red Bull hagyományosan az utánpótlás-programjában nevelkedett pilótákat szerepelteti a Toro Rossónál, és közülük valóban Da Costa a legesélyesebb jelölt: a 22 éves portugál tavaly úgy lett negyedik a WSR csúcskategóriájában, hogy nem is indult minden hétvégén. A fiatal versenyzők silverstone-i tesztjén másfél napig tesztelhette a Red Bull autóját, de az Origo GPhíreknek kijelentette, hogy egyelőre szándékosan nem szeretne a Forma-1-ről beszélni.

Da Costa egyelőre a WSR-re koncentrál Forrás: Red Bull

"Még én sem tudok semmi hivatalosat" - válaszolta az esélyeit firtató kérdésre, miután a Forma Renault 3.5 vasárnapi futamán magabiztos győzelmet aratott, a bajnokságban pedig feljött a harmadik helyre. "Egyelőre a WSR hátralévő futamaira kell koncentrálnunk."

A portugál hozzátette, a Forma-1-es lehetőség reménye sem zökkenti ki a ritmusból: a WSR utolsó két versenyhétvégéjén is arra fog koncentrálni, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából. "Még mindig nagyon motivált vagyok, hiszen csak akkor kerülhetek be az F1-be, ha itt győzelmeket aratok" - magyarázta. A 22 éves Da Costa egyébként a "lehető legfelkészültebbnek" érzi magát a Forma-1-es debütálásra, bár elismeri, hogy idén eddig a vártnál némileg gyengébben szerepelt a bajnokságban. "Lehetünk volna kicsit jobbak is, de még nincs vége az idénynek - van lehetőségem bizonyítani."

Minden jel arra utal, hogy jövőre már a Forma-1-ben indulhat a szintén a WSR-ben szereplő Szergej Szirotkin is, aki a Sauber orosz kapcsolatai miatt rendkívül fiatalon, 18 évesen debütálhat majd. Bár az általános vélekedés szerint Szirotkin csak üzleti okokból kerülhet be ennyire fiatalon a mezőnybe, a fiatal orosz úgy érzi, lesz ideje felkészülni a kihívásokra.

"Sokan mondják, hogy túl korai lenne az F1-es bemutatkozás, de még mindig van addig fél évem, ezalatt sokat készülhetek" - mondta az Origo GPHíreknek. "A WSR-ben is maradt még két hétvégém. Elég magabiztos vagyok, szerintem felkészülten érkezhetek az első versenyhétvégére."

A Hungaroringen szombaton a harmadik helyen célba érő Szirotkin elmondta, a következő hónapokban a Sauber régebbi autójával is fog tesztelni, ami szintén sokat segíthet neki a felkészülésben. "Egyébként pedig megpróbálok a saját munkámra koncentrálni - igyekszem figyelmen kívül hagyni, hogy mások mit gondolnak rólunk" - tette hozzá.

Szirotkin tisztában van vele, hogy a sauberes kapcsolat miatt nagyobb figyelem hárul a teljesítményére, de ez nem zavarja. "Csak annyi változott az életemben, hogy gyakrabban járok Európában, és több időt tölthetek azzal, amit igazán szeretek" - mondta. "Nem érzem, hogy nagyobb nyomás nehezedne rám, semmilyen zavaró tényezőt nem tapasztalok. Sőt azt is mondhatom, hogy még nyugodtabb lettem."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!