Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) több millió eurós pénzbüntetést is kiszabhat a verseny szervezőire, amiért a Greenpeace aktivistáinak sikerült több tiltakozó feliratot elhelyeznie. A Red Bull tanácsadója aggasztónak tartja a történteket, mert rosszabb esetben bombát is robbanthattak volna.

Noha a hivatalos televíziós közvetítésben kevésbé jött át, a Greenpeace néhány aktivistája botrányt okozott a Forma-1-es Belga Nagydíj versenynapján. A környezetvédelmi szervezet tagjai a verseny főszponzora, a Shell északi-sarki fúrásai ellen tiltakoztak több nagy drapériával. Ezek egyikét a rajt előtt a pálya fölött átrepülő motoros siklóernyőkre helyezték el, utána a főlelátóról eresztettek le egy hatalmas feliratot, majd a díjátadó ceremóniát zavarták meg úgy, hogy távirányítóval működésbe hoztak egy transzparenst, amely kiemelkedett abból az állványból, ahová előzőleg titokban beszerelték.

A svájci Blick úgy tudja, a hibákat elkövető szervezők nem biztos, hogy megússzák az akciót, és akár több millió euróra is megbüntetheti őket a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) - ez főleg azért érintené őket súlyosan, mert a pálya közismerten nincs könnyű anyagi helyzetben. Az FIA viszonylag ritkán szokott bírságot kiszabni a pályák vezetőségére a biztonsági előírások be nem tartása miatt, bár 1998-ban a Magyar Nagydíj szervezői például egymillió dolláros büntetést kaptak, mert a leintést követően túl korán özönleni kezdtek a nézők a pályára.

A rajt előtt leeresztett tiltakozó felirat Forrás: AFP

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója rámutatott, hogy miért tartja aggasztónak a hétvégi esetet. "Képzeljék el, mi lett volna, ha egy olyan szervezet lépett volna akcióba, amely nem transzparenseket akar mutatni, hanem bombát robbant" - nyilatkozta a Sport Bildnek. Miután az egyik aktivista az exkluzív Paddock Clubba vásárolt belépővel jutott közel a dobogóhoz, az FIA kilátásba helyezte, hogy a jövőben szigorítják az ellenőrzést a nagydíjakra való bejutás során.

A Greenpeace közzétett egy videót a díjátadóról is, amelyen látható a hivatalos közvetítésben nem mutatott drapéria, és eredményesnek értékelik a tüntetést. "A transzparens anyagköltsége: 50 €. Négy autórádió-antenna: 88 €. Bosszantani a Shellt a legnagyobb PR-eseményének napján? Felbecsülhetetlen" - írták a videóban üzenetként.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!