Vágólapra másolva!
Négy különböző akcióval tiltakoztak a Shell északi-sarki fúrásai ellen. Az egyik során távirányított szerkezettel emeltek fel két, korábban elrejtett transzparenst a dobogón, miközben Vettel a győzelmét ünnepelte.

A Greenpeace kellemetlen meglepetést okozott a Belga Nagydíj szervezőinek, amikor 35 aktivistája a verseny napján négy különböző akcióval tiltakozott a Shell északi-sarki fúrásai ellen.

Először két citromsárga, motoros siklóernyő jelent meg az ardenneki Spa-Francorchamps felett, egyrészt a szervezet nevét, másrészt egy eltorzított Shell-logót hordozva, amelynek az egyik felére egy jegesmedve fejét retusálták. Egy hasonló transzparenst röviddel később elhelyeztek a Radillon kanyar melletti lelátóra is, majd néhány aktivista a fő tribün tetejéről kötélen leereszkedve kifeszített egy hatalmas, 20 méter hosszú vásznat "Sarki olaj? Shell, nem!" felirattal.

A verseny leintése után pedig, amikor az első három helyezett felállt a dobogóra, két kisebb transzparens távirányítással emelkedett fel a pódium alól. Ezeket két héttel a Belga Nagydíj előtt rejtették el az állvány szerkezetébe, és a savethearctic.org linket írták rájuk, ismét az eltorzított Shell-logóval.

A fő tribün tetejéről is ereszkedtek le aktivisták Forrás: AFP

A szervezet közleménye szerint "a Shell 5 milliárd dollárt fektetett a sarki projektjébe, de néhány kínos baki - egy fúrótorony elsüllyedése és egy hajón kiütött tűz - után a nyáron kénytelen volt lemondani az Alaszkába tervezett fúrásokról. A vállalat azonban most aláírt egy szerződést az orosz állami olajcéggel, a Gazprommal arról, hogy az orosz sarki területeken fog fúrásokat végezni, ahol lazábbak a törvények, és gyakoriak a balesetek."

A tribün tetejéről leereszkedő aktivisták egyike, a manchesteri Vanessa Hall azt mondta, "ez a sport élen jár a műszaki és biztonságtechnikai fejlesztésekben, a Shell sarki fúrásai mégis olyan technológiára épülnek, amelyeket azelőtt dolgoztak ki, hogy a jelenlegi versenyzők megszülettek volna. És a Shell természetesen kizárólag azért fúrhat ott, mert a klímaváltozás miatt megolvadtak a sarki jégsapkák. Most még többet akarnak kinyerni abból az anyagból, ami az olvadást előidézte. Ez őrület." A Greenpeace vezérigazgatója, Kumi Naidoo hozzátette, hogy "fiatalon rajongtam a Forma-1-ért, de a Shell sarkvidéki tevékenységéért egyáltalán nem rajongok."

A díjátadó ceremónia alatt két aktivista megpróbált leereszkedni a dobogó feletti tetőről is, az egyiküket azonban elfogták a biztonsági szolgálat tagjai. A másiknak sikerült kifeszítenie egy transzparenst azzal a felirattal, hogy "Gratulálunk! Most segítsetek nekünk megmenteni a sarkvidéket!"

A Greenpeace azért választotta éppen a Belga Nagydíjat, mert annak a Shell a névadó szponzora. Az olajipari vállalat mindössze annyit reagált az akcióra, hogy "a Shell tiszteletben tartja az emberek tiltakozáshoz való jogát, feltéve, hogy sem magukat, sem másokat nem sodornak veszélybe, és törvényesen járnak el."

A Greenpeace-nél azt állították, "több ezren" álltak ki az akciójuk mellett, köztük sok F1-es szurkoló, sőt egy tesztpilóta, Sébastien Buemi is - igaz, ő mindössze annyi kommentárt fűzött az egyik transzparenshez a Twitteren, hogy "OK, srácok!"

Miután az egyik aktivista az exkluzív Paddock Clubba vásárolt belépővel jutott közel a dobogóhoz, a Nemzetközi Automobil Szövetségnél kilátásba helyezték, hogy a jövőben szigorítják az ellenőrzést a nagydíjakra való bejutás során.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!