Vágólapra másolva!
Egyelőre nem értik, hogy a hőmérsékleti ingadozás miért hat ki az autó teljesítményére. A McLaren mérnökeire rengeteg munka vár, ha komoly eséllyel akarnak nekivágni a szombatnak.

Saját magukat is biztatják nyilatkozataikkal a McLarennél a Magyar Nagydíj pénteki szabadedzéseinek nem teljesen reménytelen eredményei után. Jenson Button mindenekelőtt annak örült, hogy kicsit jobban megértik az autó viselkedését, bár a hőmérsékleti külnbségek miatt más-más helyzettel szembesültek a délelőtti és a délutáni edzésen is. Button az első szabadedzést a 6., a másodikat a 9. helyen zárta, majd elégedetten nyugtázta, hogy az autót jó érzés vezetni a Hungaroringen. Ugyancsak pozitív fejleményként könyvelte el, hogy az abroncsok is jól viselkedtek a magyar pályán. "Remélem, hogy előreléptünk, de azért még mindig van hová fejlődni" - ütött meg óvatosan optimista hangot pénteken Button.

Tom Stallard, Jenson Button teljesítményért felelős mérnöke az Origónak azt mondta, az autón biztató változtatásokat hajtottak végre, és minden esély megvan, hogy ez az eredményekben is megmutatkozik majd.

Az autót jónak érezte Button csapattársa, Sergio Pérez is, a pálya hőmérsékletének a változása miatt azonban nem teljesen volt elégedett a McLaren egyensúlyával. "Most van egy kis időnk, hogy kielemezzük, miért viselkedett másképpen az autó a különböző hőmérsékleti körülmények között. Rengeteg információn kell átrágnunk magunkat, de megvan a lehetőség arra, hogy szombaton jobban teljesítsünk" - nyilatkozta Pérez a szabadedzések után. A McLaren mexikói versenyzője délelőtt a 9., délután a 12. helyen végzett.

HOsszú és nehéz versenyre számít Martin Whitmarsh. A McLaren csapatfőnöke szerint a perzselő és könyörtelen hőség mindenkinek megnehezíti a dolgát. "A viszonylag pozitívan véget érő délelőtti edzés után a délutáni magasabb hőmérséklet kihatott az MP4-28 egyensúlyára" - utalt a forróság hátrányaira Whitmarsh, aki azért ebben a helyzetben is megtalálta a biztató jeleket: "Noha távolról sem vagyunk elégedettek a jelenlegi formánkkal, reméljük, hogy itt képesek leszünk kicsit javítani a teljesítményünkon" - mondta.

A McLaren mérnökeinek adott a feladat: rengeteg technikai adatot kell kielemezniük, hogy finomítsanak és javítsanak az autó teljesítményén a szombati időmérő előtt. A szombattól sokat vár Button, annak ellenére, hogy a pénteki második szabadedzésen csaknem egy másodperc volt a hátránya az élen végző Sebastian Vettellel szemben.

"Valóban nagy a különbség, de versenytempóban közelebb leszünk" - ígérte Button. A McLaren brit világbajnoka korábban nem zárta ki azt sem, hogy idén még győzni is fognak, de most elismerte, hogy a wokingi csapat egyelőre még messze van az élbolytól.