Vágólapra másolva!
Brawn a főnök, jelentette ki Toto Wolff, bár az utódjául kiszemelt Paddy Lowe már megérkezett a csapathoz. Azt állítják, egyelőre csak megfigyelői szerepet osztottak rá.

A Mercedes GP-t irányító Ross Brawn várható visszavonulása régóta foglalkoztatja az F1-es közvéleményt. A pozíciója sokak szerint már akkor megrendült, amikor átszervezték az istálló menedzsmentjét, menesztve a sportigazgatót, Norbert Haugot, illetve leigazolva Niki Laudát, valamint a korábban még a Williams csapatfőnöki posztjára pályázó Toto Wolffot. A Pirellivel a többi csapat tudta nélkül lebonyolított gumiteszt kapcsán kirobbant botrány további olaj volt a tűzre, Brawn ugyanis egyértelműen magára vállalta miatta a felelősséget - igaz, ezt a Mercedes végül megúszta egy semmitmondó megrovással és egy szintén nem túl jelentős eltiltással a fiatal versenyzők júliusi tesztjétől.

Brawn visszavonulása néhány éven belül mindenképpen esedékes lesz Forrás: Mercedes

Wolffnak már előzőleg sikerült leigazolnia a McLaren korábbi technikai igazgatóját, Paddy Lowe-ot, akiről nem is titkolják, hogy Brawn utódját látják benne. Lowe eredetileg csak az év végén csatlakozott volna a Mercedeshez, végül azonban - alighanem egy alku révén - már júniusban munkába állhatott új csapatánál, és a hétvégi Brit Nagydíjtól helyet kapott a bokszutcai irányítóközpontban is. Bár így egy karnyújtásnyira ül attól az embertől, akinek szinte biztosan a helyére fog lépni, azt állította, jó a viszonyuk.

Brawn is pozitívan állt hozzá Lowe érkezéséhez, hangsúlyozva, hogy egyelőre nem osztottak rá semmilyen konkrét szerepet. "Számunkra bónusz, hogy Paddy ilyen korán megérkezett hozzánk, erre eredetileg nem számítottunk" - mondta az Origo F1hírek kérdésére Silverstone-ban. "Abban egyeztünk meg, hogy az év hátralévő részében csak körülnéz nálunk, megismerkedik a működésünkkel, és a tapasztalataira támaszkodva előáll ötletekkel arra vonatkozóan, hogy miben tudnánk fejlődni.

Brawn célzott rá, hogy Lowe különösen az új aerodinamikai és motorszabályokhoz tervezett 2014-es autó fejlesztésében tudja majd segíteni a Mercedest. "Paddy tárgyilagos és konstruktív gondolkodású srác, ezért a visszajelzései biztosan hasznosak lesznek" - magyarázta. "Különösen a következő évre tervezett, nagyszabású projektünkben fog segíteni, hogy velünk van egy olyan kaliberű szakember, mint Paddy. Tehát egyelőre nincsenek konkrét feladatai, de a legmagasabb szinten fog visszajelzésekkel szolgálni bármiről, amit szerinte jobban csinálhatnánk. Nagy segítség, hogy velünk van."

Paddy Lowe a Brit Nagydíjtól kezdve helyet kapott a Mercedes bokszutcai irányítóközpontjában is Forrás: Mercedes

Úgy tudjuk, Brawn egyelőre nem érzi késznek magát a visszavonulásra, és kifejezetten sokat foglalkozik a 2014-es modell programjával. Amikor a Brit Nagydíj időmérője után arról faggatták, hogy Lowe-ot hamarosan előléptetik-e csapatfőnökké, Wolff barátságosan vállon veregette a mellette ülő Brawnt, és azt felelte: "Ő a főnök, csakis ő dönti el, hogy mikor adja át a helyét. Erről majd később beszélgetünk, pillanatnyilag nem szerepel a napirendünkön. Egyelőre nincs szó semmilyen utódlásról." Hozzátette ugyanakkor, hogy Lowe "remekül beleillik a csapatunkba."

Az erre a szezonra szintén a McLarentől leigazolt Lewis Hamilton számára külön előnyt jelent, hogy éveken át együtt dolgozott Lowe-val. Az ismeretség hosszú távon az ő javára billentheti a mérleg nyelvét a csapaton belül, de tagadta, hogy szerepe lett volna Lowe szerződtetésében, hasonlóan ahhoz, ahogy annak idején Michael Schumacher maga köré gyűjtötte a legjobb szakembereket, miután a Benettontól átment a Ferrarihoz.

"A döntést szerintem ő, Ross és Toto hozták meg" - mondta a pole pozíciót megszerző Hamilton az Origo F1hírek-nek Lowe-ról. "Hogy a jelenléte személyesen nekem segít-e? Szerintem inkább a csapatnak fog. Már most is hihetetlenül tehetséges emberek dolgoznak nálunk, akik fantasztikus dolgokra képesek, nagyszerű ötletekkel állnak elő, de minél erősebb a stábunk, annál jobb. Ő nagyon jól ki fogja egészíteni a csapatot, és remélhetőleg segíteni fog minket az előrelépésben."

A Mercedes az elmúlt években szokatlanul sok technikai fejest gyűjtött össze: Lowe előtt már leszerződtették a renault-s Bob Bellt, a ferraris Aldo Costát és a korábban többek között a Red Bullnál is dolgozó Geoff Willist is.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!