Vágólapra másolva!
A Genii Capital eladta a csapat 35%-át egy Infinity Racing nevű befektetőcsoportnak. Ettől technikai előnyöket, többek között a KERS hatékonyabb fejlesztését is várják.

Javultak a Lotus gazdasági kilátásai, az eddig 100 százalékban tulajdonos Genii Capital ugyanis eladta az istálló 35 százalékát egy Infinity Racing nevű nemzetközi befektetőcsoportnak.

Az Infinitynek semmi köze nincs névrokonához, az Infinitihez, a Red Bull Racinget szponzoráló prémium autómárkához. A Lotus csak annyit közölt róla, hogy egy amerikai fedezeti alapból, egy multinacionális, abu-dzabi központú befektetőcsoportból és "egy komoly olajérdekeltségekkel bíró állam uralkodócsaládjának tagjaiból" áll, amelyről egy szakírónak, Adam Coopernek sikerült kiderítenie, hogy Bruneire vonatkozik.

A Lotus F1 Team elnöke továbbra is a Genii Capitalt irányító Gérard López marad, de a csapat igazgatótanácsában ezentúl helyet kap az Infinity Racing elnöke, Mansoor Ijaz, valamint alelnöke, Suhail Al Dhaheri is.

Räikkönen megtartásához az új befektetők érkezése sem feltétlenül lesz elég Forrás: AFP

Amióta a Renault kiszállt mögüle, az istálló számtalanszor kénytelen volt cáfolni, hogy pénzügyi gondokkal küzd. Az Infinityvel kötött megállapodás hosszabb távon garantálhatja a Lotus anyagi biztonságát, emellett azonban technikai előnyöket is várnak tőle. "Az együttműködésnek köszönhetően fokozni tudjuk a teljesítményünket a KERS terén, amely egyre inkább az előtérbe kerül, ahogy a Forma-1 a környezetbarát versenyzés felé halad, miközben eladhatóbbá teszi a Lotus F1 Team brandet is, újabb szponzorációs lehetőségek előtt nyitva meg az utat" - jelentette ki López.

A 35 százalékon belül az amerikai Crescent Investment Management (New Jersey) és az Al Manhal International Group (Abu-Dzabi) 20-20, az Universal Sports Group (Brunei) pedig 60 százalékos tulajdonrészt szerzett. A Crescent elnöke, a pakisztáni származású, de már Floridában született Mansoor Ijaz ismert médiaszemélyiség, elemzőként rendszeresen szerepel a Fox News politikai és gazdasági műsoraiban. A többek között autósporttal is foglalkozó Al Manhal vezérigazgatója, Suhail Al Dhaheri korábban pilóta volt.

Az együttműködés bejelentése kapcsán Eric Lux, a Genii Capital vezérigazgatója azt mondta, "a Lotus F1 Team eredményei évről évre javultak, és csak a megfelelő befektetőkre vártunk, akik segíthetnek nekünk a konstruktőri világbajnokság élére kerülni."

Bár a Lotus remekül kezdte az idei szezont - Kimi Räikkönen megnyerte a melbourne-i idénynyitót, és az első öt versenyen további három második helyet szerzett -, a csapat lendülete azóta elfogyni látszik, és vissza is esett a Mercedes mögé. Mivel a szezon közbeni fejlesztéseiket eddig jelentősen hátráltatta az anyagi források hiánya, az Infinity Racing érkezése javíthat a helyzetükön.

Räikkönen megtartásához azonban ez sem feltétlenül lesz elég. A finn sztárt megkörnyékezte a Red Bull, és a finn MTV3 úgy tudja, egyre valószínűbb, hogy el is fogadja az ajánlatukat, így 2014-től Sebastian Vettel csapattársa lesz.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!