Vágólapra másolva!
Webber keményen bírálta a Caterham versenyzőjét, akivel lekörözés közben ütközött a Kanadai Nagydíjon. Van der Garde-ot egy másik baleset miatt utólag is öt rajthelyes büntetéssel sújtották.

Mark Webber bírálta Giedo van der Gardét, akivel összekoccant a Kanadai Nagydíj 36. körében. Az ausztrál versenyző a montreali pálya hajtűkanyarjában lekörözni akarta a hollandot, de az rosszul mérte fel a távolságot, és ráhúzta a kormányt. Az ütközéstől letört egy jókora darab a Red Bull első vezetőszárnyából, csökkentve a leszorítóerőt - ez is hozzájárult ahhoz, hogy Webber hamarosan elvesztette a 3. helyet Fernando Alonsóval szemben.

Bár a sportfelügyelők egy 10 másodperces stop&go büntetéssel jutalmazták Van der Garde akcióját, Webbert ez nem vigasztalta: azt mondta, a holland "egy fizetős versenyző, aki még a tükrét sem képes használni."

Forma-1, Mark Webber, Giedo van der Garde, Kanadai Nagydíj, ütközés, lekörözés Forrás: AFP

"Nem tudom, talán túlságosan lefoglalja az autó vezetése, ezért csak arra tud figyelni, ami közvetlenül előtte van" - nyilatkozta róla a Sky Sportsnak. "A hajtű előtt rengeteg kék zászlót lengettek neki, és a hosszú egyenesben végig láthatott volna a visszapillantó tükrében. Mégis összeütköztünk. Ezt egyszerűen nem akartam elhinni."

"Nem lett volna semmi gond, ha pozícióért harcolunk, de ha az embert éppen lekörözik, és az éllovasok az első helyekért harcolva utolérik, nem túl okos dolog rájuk húzni a kormányt."

Van der Garde az Autosportnak azzal védekezett, hogy "szerintem a hajtűnél (Webber) még nagyon messze volt tőlem. Befordultam, és nekemjött. Már a féktáv előtt észrevettem, hogy ott van, de úgy döntöttem, majd a következő egyenesben engedem el. Sajnálatos, ami történt, azonban egyike vagyok a legsportszerűbb versenyzőknek. Senkinek nem megyek neki szándékosan."


A holland kálváriájának ezzel nem volt vége: később, a hátsó egyenes végén Nico Hülkenbergnek is nekiment, aki szintén lekörözni próbálta Caterhamjét. A Sauber balhátsó defekttel ki is esett, míg Van der Garde autójáról letört az első szárny, így ő sem tudta sokáig folytatni a küzdelmet.

A sportfelügyelők ezért utólag 5 rajthelyes büntetéssel sújtották a soron következő Brit Nagydíjra, mert "egy teljes körön át lengették neki a kék zászlókat", és Hülkenbergnek "a DRS-t és a KERS egészét is használnia kellett, hogy végrehajthassa a lekörözést."

A Caterhamre emellett 2000 eurós pénzbírságot szabtak ki, mivel a csapat tagjai a kerékcserére érkező Daniel Ricciardo előtt szaladtak át a bokszutcában.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!