Vágólapra másolva!
A Q2 végén rossz sávba sorakozott fel a bokszutcában a zöld zászlóra várva, akárcsak Daniel Ricciardo A finn a tapadásra panaszkodott, Grosjean a balszerencsét okolta a gyenge szereplésért.

A szokásosnál gyengébben szerepelt a Lotus a montreali időmérőn: Romain Grosjean már a Q1-ben kiesett, Kimi Räikkönen pedig csak a 9. helyet szerezte meg a döntő szakaszban. A finn néhány órával az időmérő után még rosszabbul járt, a sportfelügyelők ugyanis két rajthelyes büntetésre ítélték.

A Felipe Massa balesete miatt megszakított Q2-ből két perc maradt, amikor ismét a pályára hajthattak a versenyzők, ezért mindenki próbált kedvező pozícióba kerülni a bokszkijáratnál. Szinte az egész mezőny felsorakozott a zöld lámpára várva, és egyesek a sorból kiállva a többiek mellett foglaltak helyet. A sportfelügyelők öt versenyzőt idéztek be emiatt az időmérő után, de csak ketten – Räikkönen és Daniel Ricciardo – kaptak büntetést, mert ők nem az erre kijelölt "gyors sávban" hajtottak ki a pályára. A finn csak negyedikként érkezett meg a sorba, de a kihágással sikerült akkora előnyt szereznie, hogy másodikként hagyta el a bokszutcát.

Forma-1, Kanadai Nagydíj, bokszutca Forrás: AFP

Mivel ő kapta előbb a büntetést, és Ricciardo eredetileg éppen mögötte végzett, Räikkönen valójában csak egy helyet veszít, azaz a 10. helyről rajtolhat vasárnap, de egyébként sem volt elégedett a Lotusszal a kanadai pályán. „Ilyen körülmények között nem volt tapadásunk. Mindent megtettünk, amit lehetett, de tapadás nélkül nem lehet gyorsabban hajtani” – panaszkodott. „Az időjárás megnehezítette a dolgunkat, mert néha jobban esett az eső, máskor pedig száradni kezdett a pálya – akkor kellett kint lennünk, amikor a legjobb volt az aszfalt állapota. Meglátjuk, mit tehetünk a holnapi versenyen.”

Grosjean a saját teljesítményével viszonylag elégedett volt, szerinte a külső tényezők miatt végzett a 19. helyen. A futamot viszont csak az utolsó rajtkockából kezdheti meg, mert a Monacói Nagydíjon okozott ütközéséért 10 hellyel hátrébb sorolják. „A büntetéssel együtt a 29. helyről kellene rajtolnom, ez eléggé hátul van!” – viccelődött az edzés után.

„A tempóm rendben volt, közel voltam Kimihez. Amikor elkezdett száradni a pálya, a bokszba hajtottunk új intermediate gumikért. Mire visszatértem, sárga zászlókat lengettek, majd az eső is megérkezett” – magyarázta. „Ma nem hibáztam, egyszerűen rossz volt az időzítés. Egészen eddig jó hétvégénk volt. Amíg én magam nem követek el komoly hibákat, addig nincs nagy baj.”

Grosjean bízik benne, hogy az utolsó helyről is sikerül jó eredményt kihoznia a versenyből, hiszen „különböző stratégiákat láthatunk majd, és itt előzni is lehet.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!