Vágólapra másolva!
Az első hat versenyen egyetlen pontot sem szereztek, de nem készültek fel rá, hogy a máris a 2014-re helyezzék át a hangsúlyt.

Az egykor szebb napokat látott Williamsnek tavaly hat forduló után már 44 pontja volt, idén viszont még egy sincs. A csapat új autója, az FW35 kezdettől fogva komoly gondokkal küzd, különösen a kipufogójával akadtak technikai problémák. Bár hamarosan a szezon harmadához érkezünk, a Williamsnél azt mondják, még nem akarják a 2014-es felkészülésre áthelyezni a hangsúlyt - annak ellenére, hogy ezt a lépést a jövőre életbe lépő új szabályok miatt idén mindenki a szokásosnál hamarabb lesz kénytelen megtenni.

"Az a legfontosabb, hogy megértsük az idei autónk működését. Különben honnan tudnánk, hogy jövőre mi fog beválni?" - firtatta Xevi Pujolar, az istálló vezető versenymérnöke. "Jelenleg tehát az élvez prioritást, hogy gatyába rázzuk a mostani autónkat, így az normálisan teljesítsen a pályán."

Eddig Pastor Maldonadónak és Valtteri Bottasnak is csak egy-egy 11. hely a legjobb eredménye az idényben, s egyiküknek sem sikerült a 14. rajtkockánál előrébb kvalifikálnia magát. Pujolar ezért tisztában van vele, hogy a Williams nem lesz képes gyorsan visszatérni az élmezőnybe.

"Lépésről lépésre kell haladnunk" - mondta. "Remélhetőleg lesznek nagyobb lépéseink is, de a jelenlegi helyzetünket nézve nem fogunk hirtelen bekerülni a legjobb négy közé. Szerintem fejlődünk, és úgy érezzük, egyre jobban állunk, de amíg nem tudjuk beverekedni magunkat a Q3-ba, és az autónk nem alkalmas a pontszerzésre, nem lehetünk elégedettek."

Mostanában előrelépett a Williams a technikai igazgatója, Mike Coughlan szerint is. Ő úgy látja, "Monacóban nehéz hétvégénk volt, de jó fejlesztési irányt találtunk, amelybe néhány új alkatrész révén Kanadában is tovább fogunk haladni. Még rengeteg a teendőnk, de tudjuk, hogy a csapat összes tagja keményen igyekszik, mert vissza akar segíteni minket oda, ahol lennünk kell."

A Williamsen kívül már csak a Marussia és a Caterham nem szerzett pontot ebben az évben.