Vágólapra másolva!
Ez a véleménye a korábbi F1-es pilótának, Riccardo Patresének, aki szerint túl nagyra nőtt a sportfelügyelők befolyása. A büntetőpontok ötletét sem támogatja.

Riccardo Patrese szerint manapság a vitatott incidensekben döntést hozó sportfelügyelők túl nagy befolyással rendelkeznek, ezért a pilóták egyre kiszolgáltatottabbá válnak a futamok során. A pályafutása során 256 nagydíjon indult ex-versenyző úgy véli, a helyzet jövőre még rosszabb lehet, hiszen a tervek szerint egy új rendszer alapján fogják megtorolni a szabálytalanságokat: az egyes vétségekért - hasonlóan a közúti közlekedéshez - büntetőpontokat osztanak, 12 pont elérése után pedig egy futamról el is tilthatják a versenyzőket.

Patrese szerint a sportfelügyelők már most is túl szigorúak, és sokszor alaptalanul büntetik a pilótákat. "Manapság a versenyzők egyre inkább a sportfelügyelők bábjaivá válnak, hiszen folyamatosan a szemükre vetik, hogy nem bánnak megfelelően az ellenfelekkel" - idézi a Motorsport-Total.com az olaszt, aki 1977 és 1993 között versenyzett az F1-ben, és hat futamgyőzelmet aratott. "Az én időmben egészen más volt a helyzet: a küzdelem keményebb volt, de egyúttal közvetlenebb is. Nem avatkoztak bele kívülről."

Patrese az 1979-es Francia Nagydíjat hozta fel példaként, amikor Gilles Villeneuve és René Arnoux körökön keresztül látványos csatát vívott a második helyért. A párharcot azóta is a Forma-1 legszebb jelenetei között emlegetik, de Patrese szerint manapság nem kerülhetne sor hasonló küzdelemre. "Egy hasonló szituáció most a szuperlicenszek bevonásához vezetne. Mi talán vadabbul viselkedtünk a pályán, de látványosabbak is voltak a futamok" - mondta az olasz, aki ettől függetlenül jónak tartja, hogy manapság nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságra.

//videa.hu/player?v=9WG7llMW2t0J7BK6


A 2013-as idényben egyébként eddig kevesebb alkalommal büntették meg a versenyzőket, mint az elmúlt években. Mint kiderült, ennek egy titkos megállapodás lehet az oka, amelyet az FIA még télen kötött a csapatokkal. A felek megegyeztek, hogy a sportfelügyelők idén elnézőbbek lesznek a versenyzőkkel, ezzel is ösztönözve őket az előzésekre.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!