Vágólapra másolva!
Igazságosnak érzi a Spanyol Nagydíj végeredményét, szerinte a Ferrari győztesét semmilyen taktikával sem lehetett volna megverni. Romain Grosjean kiesését valószínűleg a felfüggesztés egyik meghibásodó eleme okozta.

A Spanyol Nagydíj egymás után a harmadik olyan verseny volt, amelyen Kimi Räikkönen második lett: Kínában Fernando Alonso, Bahreinben Sebastian Vettel, most pedig ismét Alonso volt az, aki megakadályozta a Lotus finn pilótáját a győzelemben.

Alonso pont Räikkönen mögül rajtolt, és nem sokat teketóriázva már az első kör harmadik kanyarjában körbeautózta a Lotust, valamint Lewis Hamilton Mercedesét is (mint elmondta, a vasárnap délelőtti GP2-es futamon szúrta ki ezt az előzési lehetőséget, ezért némi KERS-t is tartogatott a manőverhez). Később elhúzott üldözőitől, és magabiztosan nyerte meg a futamot, amelyet Räikkönen a mezőny többségével ellentétben négy helyett három kerékcserével teljesített.

A finn úgy véli, Alonso feltartóztathatatlan volt ezen a napon. "Jól rajtolt, és kívülről megelőzött, mégsem hiszem, hogy a végeredmény ott dőlt el" - mondta. "Fernando négyszer állt ki a bokszba, de nem gondoljuk, hogy ma lett volna olyan taktika, amivel legyőzhettük volna őt, mivel egész hétvégén nagyon gyorsnak tűnt."

"Ezt a stratégiát választottuk, és egész jól bevált" - tette hozzá. "Szerintem a 2. helyet érdemeltük meg, nem a győzelmet."

Forrás: AFP

Csak az egyik Ferrarit előzte meg Räikkönen

Räikkönen a táv közepe felé átmenetileg Alonso elé került a taktikájából kifolyólag, de a spanyol könnyedén visszaelőzte a frissebb gumijain. Úgy érzi, helyesen cselekedett, amikor gyakorlatilag védekezés nélkül átadta ellenfelének a vezető pozíciót.

"Az élen haladtunk, de már elhasználódtak a gumijaim, míg neki újak voltak. Így nagyon könnyű előzni. Nem volt értelme harcolni ellene, mert úgysem tudtam volna magam mögött tartani" - jelentette ki. Azokat a véleményeket sem érzi helytállónak, melyek szerint azzal bukta el a győzelmet, hogy több körön át beragadt Lewis Hamilton és Sebastian Vettel mögé, bár elismerte, hogy a Red Bullt kicsit később előzte meg, mint várta. Räikkönen ugyanakkor faképnél hagyta Alonso csapattársát, a 3. helyen végző Felipe Massát.

A Lotus másik versenyzője, Romain Grosjean nem ért célba, mert 8 kör után a felfüggesztésének bal hátsó részében eltörött az egyik elem. A csapat arra gyanakszik, hogy valami elromlott, ezért kivizsgálják a hibát. A francia a formája alapján a pontszerző helyeken érhetett volna célba, de ennek hiányában a Ferrari átvette a 2. helyet a Lotustól a konstruktőri tabellán. Räikkönen viszont 4 pontra megközelítette az egyéni pontversenyt vezető Vettelt.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!