Vágólapra másolva!
Noha a Lotus nem jelenti ki egyértelműen, hogy a bajnoki cím a célja, a finn versenyző úgy véli, butaság lenne azt állítani, hogy nem a végső sikerre hajtanak. Szerinte pótolni tudják James Allisont.

Győzelemmel kezdte a bajnokságot Kimi Räikkönen és a Lotus. A finn versenyző négy futam után a második helyen áll a tabellán, és az éllovas Red Bull egyik vezetője, Helmut Marko is azt nyilatkozta, hogy veszélyesebb ellenfélnek érzik a Lotust, mint például a Ferrarit.

Az enstone-i istállónál azonban nem tűztek ki merész célokat, az élcsapatokkal ellentétben nem kommunikálják azt a nyilvánosság felé, hogy csak a bajnoki címmel lennének elégedettek. Ennek egyik oka az, hogy a Red Bullhoz, a Ferrarihoz, a Mercedeshez és a McLarenhez képest kisebb a költségvetésük.

Räikkönen ugyanakkor hangsúlyozta, ez nem jelenti azt, hogy meg sem próbálják megszerezni a címet. "Butaság lenne azt mondanunk, hogy nem fogunk küzdeni a bajnoki címért. Azért vagyunk itt, hogy versenyeket és bajnokságokat nyerjünk. Nyilvánvalóan harcolni fogunk, de már néhány rossz futam is elég ahhoz, hogy kiessünk a küzdelemből" - mondta a Spanyol Nagydíj előtt.

Csapásként érheti a Lotust az elismert technikai igazgató, James Allison távozása - neki nagy szerepe volt abban, hogy a Renault gyári csapataként töltött sikeres korszak után ismét megerősödjön az istálló. Sajtóértesülések szerint korábbi munkaadójához, a Ferrarihoz térhet vissza.

Räikkönen viszont nem tart attól, hogy Allison elvesztése negatív hatással lesz az istálló teljesítményére. "Nem tűnik úgy, mintha egyik napról a másikra született volna meg a döntés. Sokan beszéltek róla, és a csapat is sejtette egy ideje, hogy be fog következni" - mondta. "Számomra ez nem jelent különbséget. Azt sem tudom megmondani, hogy egy hét, vagy egy év múlva változást hoz-e, és hogy egyáltalán lesz-e valamilyen következménye."

"Úgy gondolom, sok kiváló emberünk van, és minden rendben lesz nálunk."

Allison utódja az eddigi helyettese, Nick Chester lesz. A Lotus bajnoki esélyeit elsősorban az rontja, hogy az autójuk nem szokott jól szerepelni szombatonként, és a mezőny sűrűjéből rajtolva Räikkönennek és Romain Grosjeannak sokat kell forgalomban haladnia, ami árt a gumiknak.

A finn pilóta tisztában van a problémával, de úgy véli, nem szabad kizárólag erre összpontosítaniuk. "Nincs olyan varázslat, amellyel egy csapásra gyorsabbá tehetnénk az autót a kvalifikációkra" - közölte Räikkönen. "Mindenen próbálunk javítani. Ha sikerül fejlesztenünk az autót, automatikusan gyorsulni fogunk az időmérőkön is."

A jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy továbbra sem tudja, hol folytatja karrierjét 2014-ben, és egyelőre nem is foglalkozik a kérdéssel.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!