Vágólapra másolva!
Jövőre nem számíthat pénzügyi támogatásra az a csapat, amelyik nem végez az első tíz között a konstruktőri bajnokságban. Vélhetően a Caterham és a Marussia vív majd késhegyre menő harcot az utolsó hely elkerüléséért.

Noha a Forma-1 kereskedelmi bevételeiből csak a bajnokság tíz legjobb csapata szokott részesedni, az előző években 6,44 millió fontnyi támogatást szétosztottak azon istállók között is, amelyek nem fértek be a tabella első tíz helyezettje közé. Ez a két csapat mindegyik szezonban a Marussia, illetve a már nem létező HRT volt.

Mivel a Forma-1 előző keretszerződése, a Concorde Agreement lejárt, és még nem írták alá az újat, Bernie Ecclestone megerősítette, hogy az jövőre csak az idei bajnokság első tíz helyezettje kap majd pénzt a kereskedelmi ügyeket kezelő Formula One Management-től (FOM). A Marussia technikai igazgatója, Pat Symonds elismerte, hogy nagy érvágás lenne nekik, ha ezúttal nem részesülnének a támogatásból.

"Óriási különbség van aközött, hogy valami megvan, vagy nincs, és ez a továbbiakban sem lesz másképp. Az előző Concorde idején az új csapatok, köztük a Marussia is kapott némi pénzt a FOM-tól, ami ugyan nem volt nagy összeg, mégis a költségvetésünk jelentős részét adta, ugyanis ennyire kevés pénzből gazdálkodtunk. Nagyon ártana nekünk, ha az ilyen kifizetéseket is elvennék" - mondta a Sky Sportsnak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ez a veszély egyelőre nem fenyegeti a csapatot, mivel erősebbnek tűnnek az őket 2010 óta minden évben legyőző Caterhamnél, és Jules Bianchi malajziai 13. helye révén a tabellán is a Marussia áll a 10. helyen.

Symonds úgy véli, a csapat létbiztonságát az sem ingatná meg, ha esetleg visszaesnének a Caterham mögé. "Az alkalmazottainkban buzog a versenyszellem. John (Booth csapatfőnök) és Graeme (Lowdon elnök) különösen kompetitívek, olyanok, mintha Frank Williams hasonmásai lennének. Nem fogják hagyni, hogy megszűnjön ez a csapat" - jelentette ki. "Ha pedig több pénzhez jutunk, azt okosan fogjuk felhasználni, mivel nem szoktunk hozzá ahhoz, hogy sok pénzünk van."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!