Vágólapra másolva!
A Lotus versenyzője szerint nincs nagy változás a gumik terén 2012-höz képest, ezért nem érti a Pirelli kritizálását. Csapattársának, Romain Grosjeannak komolyabb gondjai vannak, de a francia reméli, hogy a következő versenytől változik a szerencséje.

A Pirelli az idei évre is változtatásokat hajtott végre a Forma-1-es gumijain, többek között úgy módosítottak a szerkezetükön, hogy az abroncsok működési tartománya szélesebb legyen, valamint jobban tapadjanak a hosszanti/oldalirányú terhelésváltások során. A lágyabb oldalfalú, keményebb vállú gumikkal azonban egyelőre bajlódik a mezőny, a nagy gumikopás megkeseríti a csapatok többségének életét, és egyesek azért lobbiztak a Pirellinél, hogy változtassanak a keverékeken. Erre leghamarabb a hétvégi Bahreini Nagydíj után kerülhet sor.

A jelek szerint a Lotusnak viszont kedveznek a gumik, a csapat képes kímélni őket, és Kimi Räikkönen jórészt ennek köszönhetően nyerte meg az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat. A finn nem is érti, hogy riválisai miért nyavalyognak.

"Úgy gondolom, ezekkel a gumikkal is lehet keményen bánni, bár nincs tökéletes helyzet. Nem lehet mindig száz százalékig nyúzni őket. Szerintem kiválóan teljesítenek az időmérőkön, jó tapadást nyújtanak, míg a futamokon a versenyzők feladata az, hogy kicsit jobban óvják őket" - mondta a Lotus által készített interjúban. "Nincs nagy különbség tavalyhoz képest, legalábbis nálunk, ezért nem értem, hogy sokan miért panaszkodnak."

Forrás: Lotus

Bahreinben a hőség és a forró aszfalt miatt kell a csapatoknak különösen figyelniük a gumikra. Egy éve Räikkönen második lett a sivatagban fekvő pályán, de ezt nem érzi mérvadónak a hétvégére nézve.

"Tavaly jó versenyünk volt itt. Megszereztem első dobogós helyezésemet Enstone-nak (a csapat főhadiszállásának), és végig szépet harcoltunk" - mondta. "Ugyanakkor a tavalyi jó eredmény nem jelenti azt, hogy ismét jók leszünk Bahreinben. Mindegyik versenyen a tőlünk telhető legjobbat kell nyújtanunk, és pontokat szereznünk, hogy a küzdelemben maradjunk."

"Malajziát leszámítva eddig jó versenyeink voltak, de még csak hármon vagyunk túl. Szóval korai még bármit is mondani."

A finn csapattársa, Romain Grosjean nem számolhat be hasonló sikerekről, mivel a hétvégék nagy részén szenvedett a beállításokkal. Bízik benne, hogy hamarosan kilábal a hullámvölgyből.

"Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az autóm pontosan olyan, mint amilyet akarok. Nagy tortúra számunkra, hogy megfelelővé tegyük a beállításokat és az autó viselkedését" - nyilatkozta. "Az elsődleges cél (a hétvégére), hogy megtaláljam az összhangot az autóval. Részese akarok lenni a dobogóért vívott harcnak, és ugyanolyan tempót diktálni, mint tavaly. Reméljük, hogy ezt hamarosan sikerül elérnünk. Úgy vélem, Bahrein ideális hely arra, hogy elkezdjek több pontot gyűjteni, s talán visszatérni a dobogóra is." Első dobogós eredményét pont Bahreinben jegyezte 2012-ben.

Főnökei bíznak Grosjeanban. A Lotus tulajdonosa, Gerard Lopez kiemelte, hogy javult a francia versenyző megbízhatósága, és hiszi, hogy tavalyi sebességét is visszanyeri. "Nincs ok rá, hogy miért ne lehetne így" - idézte Lopezt az Autosport. "Általában egy vagy fél nap lemaradásban van Kimihez képest, ezért az időmérőkön még nincs benne a komfortzónájában."

"Fel kell zárkóznia, és ha sikerül neki, nincs kétségem, hogy ott lehet az első ötben."