Vágólapra másolva!
A pályán évek óta nem történtek meg beígért fejlesztések, Bernie Ecclestone a régi létesítményeket túlságosan elavultnak tartja. Elképzelhető, hogy egyetlen brazil város sem tudná vállalni a futam megrendezését.

A Brazil Nagydíjnak otthont adó Interlagos a versenynaptár egyik legrégebbi pályája, néhány megszakítással 1973 óta rendeznek rajta Forma-1-es futamokat. Bár a szezon legnépszerűbb helyszínei közé tartozik, Bernie Ecclestone most azzal fenyegetőzik, hogy 2013-ban rendezhetnek itt utoljára a versenyt. A pálya infrastruktúrája ugyanis jóval elmaradottabb, mint a többi helyszínen, a beígért fejlesztéseket pedig évről évre képtelenek végrehajtani.

"Interlagos nem tartotta be a fejlesztésekkel kapcsolatos ígéreteit" - mondta Ecclestone az O Estado de Sao Paulo című újságnak. "A versenyhez való személyes kötődésem és az érzéseim többé már nem lesznek elegendőek."

"A közönség és a csapatok által használt létesítmények itt a legrosszabbak a versenynaptárban szereplő helyszínek közül. Nem várom el, hogy olyanok legyenek, mint itt (Sanghajban), de eleget kell tenniük a működésünkhöz szükséges feltételeknek" - mondta Ecclestone a Kínai Nagydíj helyszínén. "A többi pályát sem kényszeríthetem arra, hogy változtasson, ha Interlagos minden évben ugyanolyan marad."

Forrás: AFP

A Forma-1 nagyura hozzátette, Interlagosban olyan elavultak a létesítmények, hogy a csapatoknak a garázsokban kell megbeszéléseket tartaniuk, ennél pedig még az utcai pályákon is kényelmesebben elférnek. Azt nem várja el, hogy már a 2013-as futamra felújítsák a pályát, tovább azonban nem vár. "Ha a pálya nem lesz megfelelő állapotban, 2014-ben nem utazunk Sao Paulóba" - jelentette ki. "Belefáradtam az ígéretekbe. Hallottam, hogy a város a labdarúgó világbajnokság előtti eseményeket sem tudja megrendezni, mert még nem készült el a stadion. A Forma-1-ben is ugyanez lenne a helyzet."

Ecclestone nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben egy másik városban rendezzék meg a Brazil Nagydíjat, Santa Catarina államban már tervben is van egy Hermann Tilke által tervezett pálya megépítése. Bár a 82 éves üzletember szerint a brazilok szándékai komolynak tűnnek, nem biztos benne, hogy sikerülne megépíteniük a pályát - ebben az esetben a Forma-1 egyáltalán nem utazna el Brazíliába.

Ecclestone időről időre fejlesztéseket követel a régebbi pályáktól, hogy lépést tudjanak tartani az újonnan épített, modern helyszínekkel. A Hungaroring vezetőit például arra kérte, hogy a 2017-től érvényes új szerződés feltételeként többek között a pálya vonalvezetésén is változtassanak. Bár ez anyagi okokból valószínűleg nem történik meg, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt biztos benne, hogy idén nyáron így is sikerül nyélbe ütni a szerződést - sőt elképzelhető, hogy még a verseny jogdíjának növekménye is csökkenhet.