Vágólapra másolva!
A csapattulajdonos Gérard Lopez szerint Räikkönennek nincs oka a Red Bullhoz szerződni, ha a Lotus munkájával is elégedett. Biztos benne, hogy ők sem maradnak el a többi élcsapattól a fejlesztések terén. 

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy Mark Webber a 2013-as idény után távozik a Red Bulltól, egyes források szerint már alá is írt egy ötéves szerződést a hosszútávú versenyeken szereplő Porschével. Természetesen már meg is indultak a találgatások arról, hogy távozása esetén ki helyettesítené őt. A legtöbben Kimi Räikkönen nevét emlegetik, főleg azok után, hogy a Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz nemrég elismerte, a finn "mindig a jelöltek között van."

Bár a 2014-re egyelőre szerződés nélkül lévő Räikkönen Kínában nem zárta ki, hogy jövőre csapatot vált, a Lotus egyelőre nem aggódik az esetleges átigazolása miatt. "Kimi helyzete sok tényezőtől függ majd, nem attól, hogy mit mond a Red Bull" - jelentette ki Gérard Lopez, a Lotus tulajdonosa az Autosportnak. "Úgy gondolom, kitűnő a kapcsolatunk Kimivel."

"Olyan helyzetben vagyunk, amilyenben lenni akarunk, és Kimi is ott van, ahol lenni akar. Garantálhatom, hogy ő nem olyan srác, aki aláírna bármilyen előszerződést - egyik csapattal sem tenné ezt" - folytatta. "Ha továbbra is megadjuk neki, amit akar, akkor nem látok rá okot, hogy bárhová is átigazoljon."

Lopez szerint elképzelhető, hogy Mateschitz azért említette Räikkönen nevét, mert el akarta terelni a sajtó figyelmét a malajziai csapatutasítással kapcsolatos botrányról. "Megvannak a saját problémáik, és talán azt gondolták, segíthet rajtuk, ha ilyeneket nyilatkoznak - bár nem értem, hogyan" - mondta. "Szerintem Kimi nálunk marad."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A tavalyi világbajnokság harmadik helyét megszerző Räikkönen idén is nagyszerűen kezdett, Ausztráliában nyerni tudott, és további két verseny után mindössze három pont a hátránya az éllovas Sebastian Vettelhez képest. Korábban azonban a finn és csapattársa, Romain Grosjean is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kisebb költségvetésű Lotus képes lesz-e tartani a lépést a többi élcsapattal a fejlesztések terén. Lopez szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján emiatt nem kell aggódniuk.

"Minden évben felteszik nekünk ezt a kérdést, de mindig ugyanolyan a fejlődési ívünk, mint a többi istállónak" - magyarázta. "Tetszik, hogy esélytelenebbnek tartanak minket, mert igazából azok is vagyunk. A fejlesztések terén azonban soha senkitől nem maradtunk el." Lopez szerint a Lotus talán más módon osztja be a pénzét, mint a többi istálló, ezért képesek az élmezőnyben maradni. "Mi soha nem fogunk annyi pénzt költeni, mint néhány másik csapat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudunk ellenük versenyezni."

Lopez szerint az sem ront a csapat helyzetén, hogy egyelőre nem sikerült új főszponzort találniuk. Sokáig úgy tűnt, a Honeywell lehet a névadó támogatójuk, az utolsó pillanatban azonban megszakadtak a tárgyalások a vállalattal. "Ettől még nem lett kisebb a költségvetésünk, sőt éppen ellenkezőleg, növeltük azt" - állította a tulajdonos. "Vannak jó szponzoraink, és valószínűleg nemsokára leszerződünk egy olyan támogatóval, amilyenre szükségünk van."