Vágólapra másolva!
A Lotus elemzése szerint a teljes távon épp annyit vesztett, amennyivel Alonso mögött ért célba Kínában. Pérezt okolja a kárt okozó incidensért.

A Lotusnál ezt ugyan nem mondták ki, de lehetséges, hogy Kimi Räikkönen a Sergio Pérezzel történt ütközés miatt nem küzdhetett meg Fernando Alonsóval a győzelemért a Kínai Nagydíjon. Bár 10,168 másodperccel a spanyol mögött ért célba, a csapata számításai szerint körönként kb. 0,25 másodpercet lassult a balesetben eltört orrkúp miatt, s mivel azzal még 40 kört kellett teljesítenie, az összes idővesztesége éppen 10 másodperc lehetett.

A Lotusnál úgy döntöttek, nem cserélik le a sérült alkatrészt a bokszban, mert Räikkönennek ekkor gyors kerékcserére volt szüksége, hogy megelőzze Lewis Hamiltont, amire a vezető versenymérnök, Alan Permane szerint a pályán nem lett volna esélye.

"Én le akartam cserélni, de azt hiszem, a kiállásom közben megvizsgálták az orrkúpot, és úgy ítélték, ez túl sokáig tartana. Nem tudom, bár az autóm így is tűrhetően ment" - ismerte el a finn, aki 2. helye révén 3 pontra csökkentette a hátrányát Sebastian Vettelhez képest.

Forrás: Lotus

"Meglepett, hogy nem történt nagyobb kár, mert elég keményen ütköztem Péreznek" - tette hozzá. "Az is meglepő volt, hogy nem okozott több gondot. Csak egy kicsit túl alulkormányzott lett az autóm, amitől gyorsabban koptak az első gumik."

Räikkönen az őt védekezés közben a pályáról leszorító Pérezt okolta a koccanásért. "A 3-as kanyarból jobban gyorsítottam ki, és azt hittem, elég helyet fog hagyni nekem, ehelyett azonban leszorított" - mondta. "Megpróbáltam kikerülni, de kiszorultam a rázókőre és a műfűre. A kerékvető mentett meg, mert ott betapadt az autóm. Lelassítani viszont már nem tudtam, ezért hátulról nekiütköztem."

"Fogalmam sincs, hogy nem vett észre, vagy mi történt, de esélyem sem volt elkerülni az ütközést, mert már mellette voltam, és nem maradt helyem."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=fDYNYJX4bJsQTFZN


Pérez viszont nem értett egyet a finnel. "Kimi lényegében kifékezte saját magát. Blokkoltak a kerekei és hátulról belém rohant" - vélte. A sportfelügyelők végül egyik félre sem szabtak ki semmilyen büntetést.

Räikkönen csapattársa, Romain Grosjean csak a 9. helyet tudta megszerezni Sanghajban, miután meggyűlt a baja a gumikkal. "Semmiképpen nem vagyok elégedett a 9. hellyel; a hatodikról indultunk, és azt hittük, jó esélyünk lesz az első öt között célba érni, de ez sajnos nem jött össze" - bosszankodott. "Megtettem mindent, ami tőlem telt, mégsem tudtam elég jó teljesítményre bírni az autómat, és persze a forgalom is rontott a helyzeten."

Ezekkel izgalmasabb a Forma-1: válogatásunk a legjobb F1-es mobilapplikációkból

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!