Vágólapra másolva!
A korábbi Forma-1-es versenyző, Alexander Wurz úgy gondolja, hogy a malajziai csapatutasítást semmibe vevő Vettel által keltett botrány jót tett a sportág nézettségének. Szerinte Webber maradni fog a Red Bullnál.

Bizonyára még sokáig vitatéma lesz Sebastian Vettel malajziai magánakciója, amellyel a Red Bull utasítását figyelmen kívül hagyva megtámadta és megelőzte csapattársát, Mark Webbert. A győzelmet ily módon megszerző német utóbb bocsánatot kért önfejűségéért, de a csapat hiába tekinti lezártnak az ügyet, Webbernek vélhetően nehéz lesz megemésztenie a történteket. Egyes felvetések szerint az egyéves szerződéssel rendelkező ausztrál nem is marad a Red Bullnál 2014-re.

A korábbi Forma-1-es versenyző, az osztrák Alexander Wurz azonban úgy véli, Webber nehezen találna jobb körülményeket máshol. "Amennyiben úgy gondolja, hogy más csapatoknál jobb feltételeket kapna, célszerű lenne távoznia. De egyelőre úgy vélem, inkább lenyeli a keserű pirulát" - mondta a spox.com-nak. "A tízmillió fölötti fizetés segít neki elviselni a fájdalmat."

"Végül is egy olyan csapatnál van, amellyel sikereket érhet el. Ha neki szerencséje van, Vettelnek pedig nincs, akár a bajnoki címet is megnyerheti" - magyarázta. "Ha nem jár sikerrel, akkor másodhegedűs lesz, sok pénzt tesz zsebre, és egyike marad a cirkusz sztárjainak. Ennyi." A legújabb pletykák alapján Webberrel felvette a kapcsolatot a Porsche, amely 2014-re keres pilótákat a Le Mans-i 24 órás viadalon induláshoz.

Wurz szerint Webber Malajziában is megmutatta, hogy képes legyőzni háromszoros bajnok csapattársát, amivel egyébként most ugyanannyi pontja lenne, mint Vettelnek, de több győzelme miatt az élre állt volna a bajnokságban.

"Ha a Red Bull nem adott volna ki csapatutasítást, szinte biztos - 99,9 százalék -, hogy Webber behúzta volna a győzelmet. Azon a napon jobban bánt a gumikkal, de elfogadta csapata parancsát, és letekerte a motor fordulatszámát. Sebastian nem tett így, és nem tudott ellenállni a csábításnak, hogy előzzön" - mondta.

Forrás: Red Bull

A Mercedesnél hasonló feszültség alakult ki, mint a Red Bullnál, miután Nico Rosbergnek nem engedték meg, hogy megelőzze a benzinnel spórolni kényszerülő Lewis Hamiltont, de Wurz szerint itt még nem bizonyosodott be, hogy egyértelműen Hamilton az első számú versenyző házon belül. "(Ross) Brawn talán nem gondolt bele, hogy milyen feszültséget és félreértést okozhat" - vélekedett a Mercedes csapatutasításáról, melyet azért hoztak, hogy biztosítsák a csapat modern kori történelmének legjobb összeredményét.

A következő versenyt ezen a hétvégén (április 12. és 14. között) rendezik Kínában, és itt derül ki, hogy mennyire befolyásolták a Red Bull és a Mercedes versenyzőinek kapcsolatát a malajziai esetek. Wurz úgy véli, a Red Bullnál kialakult botrány bizonyos szempontból hasznos volt. "Szerintem ez nagyon jót tett a sportágnak. Az ilyen események érdeklődést keltenek, és megdobják a nézettséget" - magyarázta. "A lényeg az, hogy jót tett az üzletnek, még ha vitatható is, hogy egyes csapatok intézkedései megfelelnek-e a sport eszméinek."