Vágólapra másolva!
A Lotus főnöke a Red Bull-lal ellentétben ilyen korán még nem alkalmazna csapatutasítást, de biztos benne, hogy ha megtenné, a versenyzői engedelmeskednének neki. Grosjean úgy érzi, idén még nem mutathatta meg, mire képes.

Két héttel a nagy port kavaró Malajziai Nagydíj után a Red Bull csapatutasítása még mindig témát szolgáltat a Forma-1-ben. A Lotus főnöke, Eric Boullier szerint elsősorban a csapat tehet a kialakult helyzetről, hiszen a szezon második futamán még nem kellett volna megtiltaniuk, hogy a pilótáik szabadon versenyezzenek egymással. A francia elárulta, ő is találkozott már olyan versenyzővel, aki Sebastian Vettelhez hasonlóan megtagadta a csapatutasítást.

"Előfordul az ilyesmi, hiszen dolgozik bennük az adrenalin, és meg szeretnék nyerni a versenyt. A Forma-1-ben azonban nem szabadna ennek megtörténnie" - vélekedett. "Először is, a szezon ilyen korai szakaszában még nem kellene csapatutasításokat alkalmaznunk. Még nagyon korai pont ez a bajnokságban."

Azzal viszont ő is egyetért, hogy a Red Bullnak valamilyen formában meg kell büntetnie Vettelt. "Ne felejtsük el, hogy a versenyzőket azért fizetik, hogy a csapatnak és a vállalatnak dolgozzanak" - mondta. "Nem hiszem, hogy van a világon olyan ember, aki nem engedelmeskedik a főnökeinek, és ezt büntetés nélkül megússza, vagy nem kell legalább magyarázatot adnia a tettére."

Bár a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner úgy nyilatkozott, több élversenyző is figyelmen kívül hagyna egy hasonló utasítást, Boullier szerint ez a Lotusnál nem fordulna elő. "Az egyik versenyzőnk híres arról, hogy általában azt csinálja, amit ő akar" - utalt a függetlenségéről és sajátos munkamoráljáról ismert Kimi Räikkönenre. "De ha hatszázan állnak az ember mögött, akkor szükség van egy bizonyos tiszteletre a csapat iránt."

Forrás: AFP

A másik Lotus-versenyző, Romain Grosjean teljesítménye háttérbe szorult Räikkönen ausztráliai győzelme mellett, Malajziában azonban egy pozícióval a finn előtt ért célba a 6. helyen. Ennek ellenére nem elégedett az eddigi szezonjával, hiszen még nem sikerült teljesen megértenie a Lotus E21 viselkedését.

"Eddig kicsit csalódást keltő ez az év, nem mutathattam meg, mire lennék képes" - mondta. "Az első két futam meglehetősen nehéz volt számomra, ezért szeretnék végre egy olyan hétvégét, amikor megmutathatom, valójában mit érhetünk el idén a csapattal."

A francia bízik benne, hogy Kínában könnyebben boldogulnak majd a beállításokkal, jövő hétvégén ráadásul már ő is megkapja ugyanazokat az újításokat, mint Räikkönen. "Bosszantó, hogy az autóm néha úgy viselkedik, ahogy akarom, máskor viszont nem - hiába nagyon hasonlóak a körülmények és a beállítások" - magyarázta, majd hozzátette, már Malajziában is sokat javultak ezen a téren. "Úgy tűnik, az autónk és az új gumik nagyon érzékenyen reagálnak arra, hogy tökéletes-e a balansz, így most erre koncentrálunk."