Vágólapra másolva!
A 18 éves Beitske Visser csatlakozhat a csapat utánpótlás-programjához, egy német formaautós bajnokságban versenyezhet idén. A holland lányt a Lotustól szerződtették.

Újabb résztvevő került a Red Bull autóversenyzői utánpótlás-programjába, de kuriózum, hogy a holland Beitske Visser személyében ezúttal egy fiatal lányt szerződtetett a csapat. Visser március elején töltötte be 18. életévét, és egy német formaautós bajnokságban, az ADAC Formula Mastersben versenyezhet idén a Red Bull-lal.

Tavaly ugyanebben a sorozatban debütált formaautóval, és első évét a nyolcadik helyen zárta, ironikus módon a Lotus színeiben. A tizennyolc futamból kettőt megnyert, Zandvoortban és a Lausitzringen győzött.

Ez nem jelent garanciát arra, hogy valamikor a Forma-1-ben is bemutatkozhat, mivel éveken át folyamatosan kell szállítania a kívánt eredményeket, hogy ne legyen kegyvesztett a Red Bullnál. A bejelentés mindenesetre megteremti a lehetőséget, hogy egy napon esetleg újra női pilóta induljon a Forma-1-ben. Eddig öt nő vett részt F1-es nagydíjon, legutóbb az olasz Giovanna Amati próbálkozott 1992-ben a Brabhamnél.

Tavaly két csapat is alkalmazott női tesztpilótát, de Maria de Villota súlyos balesete után Susie Wolff egyedüliként maradt ebben a szerepkörben. A Saubert azonban Monisha Kaltenborn személyében már nő irányítja, a Williamsnél pedig március végén léptették elő helyettes csapatfőnökké Frank Williams lányát, Claire-t.

Utóbbi úgy gondolja, a női jelenlét erősödése megváltoztathatja a sportágról kialakult képet. "Talán férfiak által domináltnak tartják ezt a sportot, de ez az vélemény kezd gyengülni" - mondta a BBC egyik rádióműsorában. "A Saubernél nő a csapatfőnök, és azután, hogy engem kineveztek új pozíciómba, úgy vélem, hogy az F1 hagyományos előítéletei egyre jobban megdőlnek."