Vágólapra másolva!
Eric Boullier csapatfőnök megfontolja Robert Kubica szerződtetését 2014-re, amennyiben a lengyel készen áll rá, hogy újra Forma-1-es autót vezessen. A Lotus közben gazdasági fronton is erősít, Nagy-Britannia egyik legjobb befektetője segíti őket.

Robert Kubica a 2011-es szezon előtti szerencsétlen ralibalesete miatt volt kénytelen szögre akasztani a bukósisakját, de a lehető leghamarabb újra volán mögé ült, és folyamatos versenyzéssel próbálja újra formába hozni magát. A lengyel többször elmondta, hogy a Forma-1-be való visszakerülés a legfőbb célja, és úgy tűnik, régi csapatánál szívesen látnák viszont - annak ellenére, hogy korábban úgy hírlett, megromlott velük a viszonya.

"Ha Robert teljesen készen áll a Forma-1-es visszatérésre, mindenképpen helyet kap a jelöltjeink között" - mondta a Lotust irányító Eric Bouiller az f1news.ru oldalnak. Ugyanakkor nem tagadta, hogy jelenleg a GP2-es bajnok Davide Valsecchi pályázik legnagyobb eséllyel egy 2014-es versenyzőülésre.

Az idénnyitó Ausztrál Nagydíjat megnyerő Kimi Räikkönen szerződése év végén lejár, és bár a csapat nyilván megtartaná a visszatérése óta remeklő versenyzőt, ő egyelőre azt sem hajlandó elárulni, hogy jövőre is az F1-ben lesz-e még. "Ez egy remek kérdés. Én sem tudom rá a választ"- ismerte el Boullier.

Pedig a finn nem csak a pályán teljesít jól, tavalyi világbajnoki 3. helyének köszönhetően ő volt a "leggazdaságosabb" versenyző az egész mezőnyben. A csapat átlagosan 360 ezer fontot (körülbelül 130 millió forintot) költött egy világbajnoki pontra, míg a két bajnoki címet bezsebelő Red Bullnál ez az összeg 450 ezer font volt.

A Lotus számára ez sem elhanyagolható, hiszen az utolsó nyilvános adat szerint a 2011-es évet bő 20 millió fontos veszteséggel zárták a 41 százalékos bevételnövekedés ellenére, és az elmúlt fél évben többször felröppent az a pletyka, hogy új befektetőket keresnek. A Lotus jelenleg a Genii Capital 100 százalékos tulajdonában van, s bár Bouiller elmondása szerint ez biztos anyagi hátteret teremt, a céget alapító Gérard Lopez januárban úgy nyilatkozott, "ha más befektetők is szeretnék bevásárolni magukat, mi benne vagyunk." Nagy érvágás volt, hogy a főszponzori szerepre pályázó Honeywell az év elején, utolsó pillanatban elállt a szerződéstől, ezért az istálló idei költségvetése 50 millió euróval kisebb lett a tervezettnél.

Azóta viszont pozitív fordulat következett be gazdasági fronton, a pitpass.com legfrissebb értesülései szerint ugyanis nemrégiben Nagy-Britannia egyik legsikeresebb befektetője, Andrew Ruhan csatlakozott a Lotus igazgatótanácshoz, amit Boullier is megerősített. Az üzletember egyelőre csak tapasztalatával segíti a csapatot, de nem kizárt, hogy később maga is befektetőként száll be.