Vágólapra másolva!
Biztató, hogy Melbourne-ben kevésbé koptatták a gumikat a többi élcsapatnál, ami győzelmet ért Kimi Räikkönennek, de azt mondják, ez még nem garancia az egész éves sikerre.

Kimi Räikkönen győzelme az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon meglepetésnek számított, miután az időmérőt fölényesen uralta a Red Bull, és a siker hatására Lotus finn versenyzőjét máris a világbajnoki esélyesek között kezdték emlegetni. A csapatfőnök, Eric Boullier azonban óva intett a túlzott elvárásoktól.

"Egy ilyen szezonkezdet után természetesen mindent meg fogunk tenni, hogy harcban lehessünk a vb-címért, de legfeljebb annyit jelenthetünk ki biztosan, hogy a Lotus ismét az élcsapatok közé tartozik" - mondta Melbourne-ben. "Ha minden évben olyan helyzetbe hozzuk magunkat, hogy képesek lehetünk futamgyőzelmekre, az megfelelő lendületet biztosít számunkra ahhoz, hogy egyszer talán újra megnyerjük a bajnokságot."

A Lotus számára az volt különösen biztató, hogy a csapat autója feltűnően kíméletesen bánt a gumikkal: a közvetlen élmezőnyből Räikkönen volt az egyetlen, akinek sikerült két kerékcserével teljesítenie a távot. A ferraris Felipe Massa elismerte, hogy "számomra a két kiállás lehetetlen lett volna", és csapattársa, a 2. helyen célba érő Fernando Alonso is azt mondta, "fogalmam sincs, hogyan csinálták." A címvédő Sebastian Vettel, a pole pozíció tulajdonosa még súlyosabb gumikopással küszködött, s végül ez a tényező döntötte el a harcot.

A Lotus már tavaly is jól menedzselte a gumikat, és Boullier bízik benne, hogy ez az előnyük idén egész évben meg fog maradni. "Az előző szezon elején is volt néhány verseny, amelynek a vége felé zárkóztunk fel az élbolyhoz, mert vagy más volt a stratégiánk, vagy jobban bántunk a gumikkal" - mutatott rá.

"Keményen dolgoztunk rajta, hogy a tavalyi autónk erősségeit megtartsuk, a gyenge pontjait viszont kiküszöböljük. Tény, hogy úgy tűnik, a 2013-as gumik gyorsabban kopnak, ami minket is más helyzetbe hozott."

Boullier arról is meg van győződve, hogy a Forma-1-be tavaly két éves kihagyás után visszatérő Räikkönen ismét a régi formájában van. "Kimi tavaly fokról fokra fejlődött" - vélte. Láthattuk, hogy 2012 második felében már nagyon erős volt. És az idei szezont úgy kezdte, ahogy az előzőt abbahagyta. Számíthatunk rá, hogy igazán gyors lesz."

Maga Räikkönen már tavaly megjegyezte, hogy a Lotust az idény során lépéshátrányba hozhatja az élcsapatoknál kisebb költségvetése, ami negatívan hat a fejlesztési potenciáljára is. Az Ausztrál Nagydíj után ismét hangot adott az ezzel kapcsolatos kételyeinek.

"Igen, tavaly nagy kérdés volt a csapatunknál, hogy tudjuk-e tartani a lépést a nagyokkal. Ez természetesen idén sem lesz könnyű" - ismerte el. "Biztosra veszem, hogy az emberi erőforrásaink adottak hozzá, ahogy a technikai hátterünk is. Csakhogy a pénznek nagy szerepe van. Nekünk biztosan nincs akkora költségvetésünk, mint a Ferrarinak, a Red Bullnak vagy a Mercedesnek, de a lehetőségeinkhez képest tavaly is elég jól boldogultunk."