Vágólapra másolva!
A Lotus kétkiállásos stratégiája tökéletesen működött az Ausztrál Nagydíjon. Räikkönen végig a kezében tartotta az irányítást, könnyűnek érezte a versenyt.

Kimi Räikkönen pályafutása huszadik győzelmét aratta az Ausztrál Nagydíjon, és állítása szerint az idénynyitón elért sikere a legkönnyebbek közé tartozik. Noha az időmérő edzésen csupán a hetedik rajthelyet sikerült megszereznie, a Lotus közvetlen ellenfeleivel ellentétben kétkiállásos stratégiát alkalmazott, ami döntőnek bizonyult a versenyen.

Räikkönen már a rajt után feljött a negyedik helyre, a középső etapjában pedig sokkal tovább kint maradt a közepes gumikon, mint a két Ferrari és Sebastian Vettel. A verseny feléhez közeledve nyilvánvalóvá vált, hogy a Lotus eggyel kevesebb kiállást tervez, mint legnagyobb riválisai. "Bár az első futamokon még nehéz megjósolni, mikor érdemes kiállni a bokszba, most pontosan eltaláltuk" - nyilatkozta a futam után. "Kitartottunk a tervünk mellett, ami tökéletesen működött. Tudtam spórolni a gumikkal, amikor pedig kellett, gyorsítottam."

Az utolsó bokszkiállások után úgy tűnt, a második helyen haladó Fernando Alonso veszélyeztetheti Räikkönen győzelmét, de a finn nem engedte ki a kezéből az irányítást. "Ez volt az eddigi egyik legkönnyebb futamgyőzelmem" - mondta a finn, aki a győzelmek számában utolérte az örökranglistán honfitársát, Mika Häkkinent. "Amikor egy kicsit visszavettem, Fernando fel tudott zárkózni, ráadásul forgalomba is keveredtem. Ezért megpróbáltam nagyobb előnyt kiépíteni arra az esetre, ha esni kezdett volna az eső."

Forrás: AFP

Räikkönen a könnyű győzelem ellenére sem bízza el magát, szerinte a melbourne-i eredmények alapján még nem lehet határozott erősorrendet felállítani. "Jó érzés nyerni, de ez csak egy verseny volt, nem változtat a céljainkon és a munkánkon" - jelentette ki. "Még sokat kell dolgoznunk azért, hogy a világbajnokság megnyerésével is megpróbálkozhassunk."

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier elárulta, arra számított, hogy az első rajt sort elfoglaló Red Bullok meglépnek a rajt után, így kellemes meglepetésként érte a győzelem. "Nagyon felvillanyozott minket, hogy a lehető legjobb módon kezdtük a szezont. Nem csak a győzelem miatt, hanem azért is, mert a választott stratégiánk működött. Tavalyról megőriztük a kis mértékű gumikoptatást, ami jól jött Kimi második etapjában, amikor egy kicsit elkezdték támadni más autók"- nyilatkozta a BBC-nek.

Romain Grosjean kevésbé lehetett elégedett a versenyével: a nyolcadik helyről rajtolva végig a középmezőnyben küzdött, végül az utolsó pontszerző helyen, tizedikként ért célba. Mentségére szólhat, hogy csak szombaton kapta meg azokat a fejlesztéseket, amelyeket csapattársa már péntektől kezdve használt, és ezért csak kevesett tudott gyakorolni velük száraz pályán.

Elmondása szerint ráadásul egy egyelőre nem azonosított probléma is hátráltatta, amit ki fognak vizsgálni a Lotusszal.